fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ασφάλιση κατοίκων εξωτερικού

ΕΡΩΤΗΣΗ: Νομικό πρόσωπο ΕΠΕ ή ΙΚΕ με έδρα την Ελλάδα όπου όμως η σύστασή της αποτελείται και από άλλο νομικό πρόσωπο στην Βουλγαρία. Η κατοικία των ιδιοκτητών της ξένης εταιρείας βρίσκεται στην αλλοδαπή. Υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ ή απαλλάσσονται;

Απάντηση:

Ως γνωστό τα μέλη της ΕΠΕ και ο διαχειριστής ή ο μοναδικός εταίρος της ΙΚΕ (στην περίπτωση που η εταιρεία είναι μονοπρόσωπη) έχουν υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Στην περίπτωση δε που στο κεφάλαιο της ημεδαπής εταιρείας (ΕΠΕ ή ΙΚΕ) συμμετέχει εξολοκλήρου αλλοδαπό νομικό πρόσωπο (ή αλλοδαπά νομικά πρόσωπα), δεν υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης για τον εκπρόσωπο του αλλοδαπού νομικού προσώπου καθότι δεν θεωρείται ότι ασκεί ως φυσικό πρόσωπο δραστηριότητα στην Ελλάδα και ως εκ τούτου είναι σε κάθε περίπτωση εκτός του πεδίου εφαρμογής της Ελληνικής ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Πέρα από τα ανωτέρω, κάτοικος εξωτερικού που έχει την κατοικία του σε χώρα εντός ΕΕ και που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, είτε ως μισθωτός είτε ως μη μισθωτός, δύναται να τύχει απαλλαγής από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Οι ευρωπαϊκές διατάξεις που διέπουν την ασφαλιστική νομοθεσία είναι τα άρθρα 11-16, του τίτλου ΙΙ του Κανονισμού (Ε.Κ.) 883/2004 καθώς και τα άρθρα 5-21 του Εφαρμοστικού Κανονισμού (Ε.Κ.) 987/2009, και οι Αποφάσεις της Διοικητικής Επιτροπής (ΔΕΚΑΔΕ) Α1, Α2 της 12-6-09 και Α3 της 17-12-09 (βλ. http://www.oaee.gr/asfalish.asp?catasf_id=183&cat_id=0&banner_pgc=11 ). Οι εν λόγω Κανονισμοί είναι δεσμευτικοί ως προς όλα τα μέρη τους, ισχύουν στο εσωτερικό κάθε κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατισχύουν (υπερισχύουν) της Εθνικής Νομοθεσίας.

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.