fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Έρχονται οι Ισραηλινοί για το αέριο της Κρήτης

Μπορεί να είναι ίσως η αρχή για μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη: σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr εντός της εβδομάδας θα βρεθούν στην Αθήνα για διερευνητικές επαφές στελέχη του ισραηλινού ενεργειακού ομίλου Delek.

Οι επαφές αυτές, θα έχουν κυρίως επιχειρηματικό χαρακτήρα, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν επαφές και με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Το ενδιαφέρον των ισραηλινών της Delek εστιάζεται στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, η οποία με βάση τους χάρτες που έχει παρουσιάσει το ΥΠΕΚΑ μπορεί να αξιοποιηθεί για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων (πρόκειται ειδικότερα για το τόξο που ξεκινά από το Βόρειο Ιόνιο και καταλήγει νότια της Κρήτης). Επί του παρόντος δεν μπορούμε να μιλάμε για απτό ενδιαφέρον, παρά μόνο για διερευνητικές επαφές. Σύμφωνα ωστόσο με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr, στην Αθήνα θα βρεθούν υψηλόβαθμα στελέχη της θυγατρικής του ομίλου Delek που ασχολείται με τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων Avner Oil Exploration.

Η Avner μαζί με την Delek Drilling είναι οι δύο εταιρείες του ομίλου Delek, που μαζί με την Ratio Oil και την αμερικανική Noble Energy έχουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του πασίγνωστου πλέον κοιτάσματος της Ανατολικής Μεσογείου Λεβιάθαν. Εξάλλου η Delek έχει έμμεση εμπλοκή και στην Κύπρο καθώς διαθέτει ποσοστό τουλάχιστον 5% στη Noble Energy.

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση το νέο νόμο για τους υδρογονάνθρακες αλλά και τις νέες ρυθμίσεις που προωθήθηκαν από τον αρμόδιο υφυπουργό Γ. Μανιάτη, υπάρχουν τρεις εναλλακτικές δυνατότητες για έρευνα και παραγωγή πετρελαίου, που σημαίνει ότι μια εταιρεία καταθέτει αίτηση για μία περιοχή που εκτιμά ότι παρουσιάζει ενδιαφέρον. Η αίτηση αξιολογείται και σε διάστημα 90 ημερών το υπουργείο μπορεί να δημοσιεύσει πρόσκληση προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία έρευνας. Επισήμως από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ δεν υπάρχουν σχόλια σε σχέση με το πιθανό ενδιαφέρον συγκεκριμένων εταιρειών για την περιοχή νοτίως της Κρήτης. Ωστόσο, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Μανιάτης, στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» τόνισε ότι υπάρχει ενδιαφέρουσα κινητικότητα και εκτίμησε ότι πριν τη λήξη του 2012, μπορεί να έχουμε γεωτρύπανο στην περιοχή.

Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.