fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

ASTbooks – Πάγια αποσβέσεις – Μητρώο παγίων

2.1 Πάγια αποσβέσεις – Μητρώο παγίων

Ύστερα από τη σύντομη παρουσίαση των βασικών εννοιών θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με τις βασικές εργασίες τέλους χρήσης που είναι η αποτίμηση της αξίας των παγίων, η διενέργεια των αποσβέσεων και ο τρόπος ενημέρωσης του μητρώου παγίων.

2.1.1 Έννοια Παγίων και αποσβέσεων

Πάγια είναι τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης που δεν προορίζονται προς πώληση αλλά αποκτώνται για να εξυπηρετήσουν τη λειτουργία της δηλαδή κατέχονται για χρήση στην παραγωγή ή παροχή αγαθών ή υπηρεσιών, για εκμίσθωση σε άλλους ή για διοικητικούς σκοπούς και αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για περισσότερο από μία λογιστική περίοδο.(ΔΛΠ 16)

Τα πάγια περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιορισμένη ωφέλιμη ζωή υπόκεινται σε απόσβεση. Η απόσβεση αρχίζει όταν το περιουσιακό στοιχείο είναι έτοιμο για την χρήση για την οποία προορίζεται.

Τα ενσώματα πάγια μιας επιχείρησης είναι υλικά αγαθά όπως κτίρια, γραφεία, μηχανήματα, μεταφορικά μέσα κ.λπ. Το κόστος κτήσης των ενσωμάτων παγίων προσαυξάνεται με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για την απόκτηση τους όπως για παράδειγμα μεταφορικά, εργασίες εγκατάστασης κτλ. καθώς επίσης και με το κόστος προσθηκών, επεκτάσεων και βελτιώσεων που προσαυξάνουν την αξία κτήσης των παγίων.

Αντιθέτως τα έξοδα συντήρησης και επισκευής των παγίων περιουσιακών στοιχείων είναι κόστος τρέχουσας μορφής και καταχωρούνται σε λογαριασμούς εξόδων (ομάδα 6 ΕΓΛΣ)

Τα άυλα περιουσιακά στοιχεία χαρακτηρίζονται ως πάγια, όταν πρόκειται να προσφέρουν ωφέλεια στην επιχείρηση, όχι μόνο για την διαχειριστική περίοδο που αποκτώνται αλλά και μεταγενέστερα. Αν και άυλα προσμετρούν πραγματικά οφέλη ή πλεονεκτήματα, μπορούν να αποτιμηθούν καθώς και να αποτελέσουν αντικείμενο συναλλαγής.

Η παρ. 3 του άρθρου 42ε ν.2190/1920 ορίζει:

Ν.2190/1920, άρθρο 42ε § 3:

«3. Ασώματες ακινητοποιήσεις (άυλα πάγια στοιχεία) είναι τα ασώματα οικονομικά αγαθά, που αποκτώνται από την εταιρία με σκοπό να χρησιμοποιούνται παραγωγικά για χρονικό διάστημα οπωσδήποτε μεγαλύτερο από ένα έτος. Στους λογαριασμούς της κατηγορίας των ασωμάτων ακινητοποιήσεων περιλαμβάνονται τα ποσά που καταβάλλονται για την απόκτηση τέτοιων αγαθών, καθώς και τα ποσά που δαπανούνται από την εταιρία για τη δημιουργία των αγαθών αυτών.»

Τα ενσώματα και ασώματα πάγια περιουσιακά στοιχεία στην πορεία του χρόνου υπόκεινται σε φθορά, απαξίωση.

Άρα, κατά τον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων της εταιρείας κάθε χρόνο, πρέπει να μειώνεται η αξία κτήσης τους. Το ποσό αυτό της μείωσης αναφέρεται στην έννοια της απόσβεσης .

1. Η Απόσβεση είναι η χρονική κατανομή της αποσβεστέας αξίας του πάγιου περιουσιακού στοιχείου, που υπολογίζεται με βάση την ωφέλιμη διάρκεια ζωής του και, συνακόλουθα, η λογιστική απεικόνιση και ο καταλογισμός της σε καθεμία χρήση. Οι αποσβέσεις κάθε χρήσεως βαρύνουν το λειτουργικό κόστος, ή απευθείας τα αποτελέσματα χρήσεως όταν πρόκειται για αποσβέσεις που δεν ενσωματώνονται στο λειτουργικό κόστος. Το ποσό της ετήσιας αποσβέσεως αντιπροσωπεύει τη μείωση της αξίας του πάγιου στοιχείου, που επέρχεται λόγω της χρήσεώς του, της παρόδου του χρόνου και της οικονομικής του απαξιώσεως.

2. Αποσβέσιμο πάγιο περιουσιακό στοιχείο είναι το ενσώματο ή άυλο πάγιο στοιχείο που αποκτάται από την οικονομική μονάδα για διαρκή παραγωγική χρήση και έχει ωφέλιμη διάρκεια ζωής περιορισμένη, πάντως μεγαλύτερη από ένα έτος.

3. Ωφέλιμη διάρκεια ζωής είναι, είτε η χρονική περίοδος κατά την οποία υπολογίζεται ότι το αποσβέσιμο πάγιο στοιχείο θα χρησιμοποιείται παραγωγικά από την οικονομική μονάδα, είτε η ολική ποσότητα παραγωγής ή το ολικό έργο το οποίο αναμένεται να επιτύχει η οικονομική μονάδα από το πάγιο αυτό στοιχείο (π.χ. ωφέλιμη διάρκεια ζωής μηχανήματος μετρημένη σε παραγωγικές ώρες).

4. Αποσβεστέα αξία ενός αποσβέσιμου πάγιου περιουσιακού στοιχείου είναι το ιστορικό κόστος του ή άλλο ποσό που αντικατέστησε νομότυπα το ιστορικό κόστος (π.χ. αξία αναπροσαρμογής που επιβλήθηκε από το νόμο ή αξία που έχει προκύψει από εκτίμηση λόγω συγχωνεύσεως), μειωμένο κατά την υπολειμματική αξία του, εφόσον αυτή είναι αξιόλογη. Αν η υπολειμματική αξία δεν είναι αξιόλογη, δε λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό της αποσβεστέας αξίας. Η κρίση για την αξιολόγηση αυτή αφήνεται στην οικονομική μονάδα.

5. Υπολειμματική αξία ενός αποσβέσιμου πάγιου περιουσιακού στοιχείου είναι η καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία του, που υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί κατά το τέλος της ωφέλιμης διάρκειας της ζωής του. Η λογιστική εγγραφή που γίνεται κατά το κλείσιμο της περιόδου ώστε να καταλογιστούν οι αποσβέσεις ενός παγίου που για παράδειγμα ανήκει στο λογαριασμό Γενικής Λογιστικής 14 είναι:

Κ.Α ΕΓΛΣ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΧΡΕΩΣΗ

ΠΙΣΤΩΣΗ

66.04

Αποσβέσεις επίπλων & λοιπού εξοπλισμού

χχχ

 

14.99

Αποσβεσμένα έπιπλα & λοιπός εξοπλισμός

 

χχχ

Στους υπολογαριασμούς του 66 καταχωρούνται οι αποσβέσεις που επιβαρύνουν το λειτουργικό κόστος της οικονομικής μονάδας, αναλόγως την κατηγορία του παγίου

Σε περιπτώσεις που διενεργούνται πρόσθετες αποσβέσεις, αυτές δεν ενσωματώνονται στο λειτουργικό κόστος και χρεώνονται αντί στο λογαριασμό 66 στο λογαριασμό 85 και στους υπολογαριασμούς του ανά κατηγορία παγίων.

Επίσης εμφανίζονται στην Κατάσταση του λογαριασμού Αποτελέσματα Χρήσεως ξεχωριστά από τις αποσβέσεις που είναι ενσωματωμένες στο λειτουργικό κόστος.

Έχουν τα χαρακτηριστικά του έκτακτου εξόδου και συχνά σχηματίζονται με βάση ειδική νομοθεσία ή αναπτυξιακούς νόμους που με αυτόν τον τρόπο παρέχουν σε ορισμένους κλάδους έμμεση φορολογική απαλλαγή.

Κατά το κλείσιμο του ισολογισμού τα υπόλοιπα των υπολογαριασμών του 85 μεταφέρονται στους αντίστοιχους υπολογαριασμούς 86.03 «μη ενσωματωμένες στο λειτουργικό κόστος αποσβέσεις παγίων» έτσι ώστε ο λογαριασμός 85 να εξισώνεται.

Η επιστημονική ομάδα της ASTbooks.

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.