fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Εθνική: Θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τους κραδασμούς του PSI

Ζημίες μόλις 7 εκατ. ευρώ παρουσίασε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας στο εννεάμηνο του 2011, εξαιρούμενης της ζημίας από το PSI ύψους 1,339 δισ. ευρώ μετά τους φόρους και ύστερα από αυξημένες προβλέψεις ύψους 1,31 δισ. ευρώ.

Στα αποτελέσματα (προ PSI) περιλαμβάνεται και η απομείωση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων, ύψους 133 εκατ. ευρώ. Μετά την απομείωση των ελληνικών ομολόγων (PSI) ο όμιλος της ΕΤΕ εμφανίζει ζημίες ύψους 1,346 δισ. ευρώ, το ίδιο διάστημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Απόστολος Ταμβακάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η Εθνική Τράπεζα παραμένει σταθερά ανάμεσα στις τράπεζες με την υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια πανευρωπαϊκά. Ο δείκτης των κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier Ι) διατηρήθηκε στο 9,5% μετά τη απομείωση της αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μέσω της Συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (ΡSΙ 1)».

Παράλληλα, η διοίκηση της τράπεζας επισημαίνει ότι ο όμιλος πέτυχε να διατηρήσει την υψηλή κεφαλαιακή του επάρκεια (Δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων-Tier Ι στο 10,7%) σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, θωρακίζοντας ταυτόχρονα τον Ισολογισμό του με αυξημένες προβλέψεις. Εν όψει του PSI+ και των αποτελεσμάτων της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock, η διοίκηση του ομίλου της Εθνικής τονίζει ότι αναδεικνύεται η ανάγκη περαιτέρω θωράκισης της κεφαλαιακής βάσης της. Γι' αυτό, θα συνεχίσει, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, η περιστολή του λειτουργικού κόστους στις εγχώριες και διεθνείς δραστηριότητες και της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού.

Πωλήσεις στοιχείων

«Για την ενίσχυση των κεφαλαίων της τράπεζας θα γίνουν πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού που δεν εντάσσονται στον πυρήνα των εργασιών του ομίλου, πώληση μειοψηφικού μεριδίου στη Finansbank και μέσω απομόχλευσης», διευκρίνισε η διοίκηση της ΕΤΕ στην τηλεδιάσκεψη. Το μέγεθος κεφαλαίων για την ενίσχυση της Εθνικής θα ξεπερνάει την αρνητική επίδραση του PSI, τόνισε η διοίκηση. «Η κατάσταση στην Ελλάδα θα συνεχίσει να επιδεινώνεται και τα επόμενα τρίμηνα» τόνισε στους Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές η διοίκηση της ΕΤΕ κατά την τηλεδιάσκεψη, ενώ, εκτίμησε ότι «στο τέλος του 2012 ίσως δούμε κάποια σταθεροποίηση».

Όσον αφορά τις καταθέσεις, η διοίκηση της ΕΤΕ σημείωσε ότι ο ορισμός νέας κυβέρνησης ανέκοψε την τάση της φυγής κεφαλαίων και ότι με τη νέα κυβέρνηση επέστρεψαν στην τράπεζα καταθέσεις 500 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση μέσω ELA, η διοίκηση της ΕΤΕ υπογράμμισε ότι ανέρχεται σε 4,5 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2011. Όσον αφορά την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας -τα δάνεια σε καθυστέρηση ως προς το σύνολο των χορηγήσεων- διαμορφώθηκε στο 11%. Οι συσσωρευμένες προβλέψεις ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 6,2% των συνολικών χορηγήσεων του ομίλου. Το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση παραμένει για ένα ακόμη τρίμηνο στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου στο 56%, προ εμπράγματων εξασφαλίσεων.

Πηγή : Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.