fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Προώθηση των εκκρεμοτήτων για τη δόση

Η τακτοποίηση όλων των νομοθετικών εκκρεμοτήτων, που αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δόση του Ιανουαρίου και η τήρηση των δεσμεύσεων έναντι της τρόικας που επανέρχεται την επόμενη εβδομάδα, αποφασίστηκαν στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.


 «Δεν μας παίρνει, ενώ έχουμε πάει τόσο καλά, να γίνει κάποιο λάθος -τυχαίο ή διαδικαστικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης. Όπως εξήγησε εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα και τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρέπει να ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες δράσεις με πρώτη την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και την επιλογή του νέου γενικού γραμματέα εσόδων.

Τα ορόσημα που επιταχύνουν τη διαδικασία παραγωγής έργου στο υπουργείο Οικονομικών και γενικά στην κυβέρνηση είναι:

- Η έλευση της τρόικας στις 15 Ιανουαρίου, για έλεγχο των πεπραγμένων της κυβέρνησης.

- Η συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιανουαρίου, που θα αποφασίσει για την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ.

- Η συνεδρίαση του δ.σ. του ΔΝΤ που θα αξιολογήσει το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας και θα αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, ενώ θα εκδώσει και την έκθεσή του για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.

Οι εκκρεμότητες και οι προτεραιότητες

Για τη δόση του Ιανουαρίου ύψους 9,2 δισ. ευρώ, τα προαπαιτούμενα που οφείλει να εκπληρώσει η κυβέρνηση είναι:

- Η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, που θα ολοκληρωθεί πιθανότατα αύριο.

- Ο ορισμός του μόνιμου γενικού γραμματέα εσόδων, που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με την τοποθέτηση του Χάρη Θεοχάρη, (επικεφαλής της ΓΓΠΣ).

- Η αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ, που έχει ανακοινωθεί.

Ωστόσο, πέρα από τις προϋποθέσεις της δόσης υπάρχει και σειρά εκκρεμοτήτων, που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά δεν έχουν προωθηθεί και στα σημεία αυτά θα επικεντρωθεί ο συνοπτικός έλεγχος που θα πραγματοποιήσει η τρόικα την επόμενη εβδομάδα. Ειδικότερα πρόκειται για τα ακόλουθα ζητήματα που η κυβέρνηση οφείλει να διευθετήσει:

1.    Η κατάθεση προς κύρωση στη Βουλή των επτά πράξεων νομοθετικού περιεχομένου οι οποίες περιλαμβάνουν τους νέους αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες για το σύνολο των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς των υπαλλήλων της Βουλής, για το οποίο υπάρχει ο φόβος αντιδράσεων, καθώς και ο καθορισμός δεσμευτικών 3ετών ανώτατων ορίων δαπανών για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

2.    Η υποβολή σχεδίων στην τρόικα από τα υπουργεία για τις θέσεις υπαλλήλων που πλεονάζουν και στη βάση αυτή να προσδιορίσουν τις ανά τρίμηνο υποχρεωτικές αποχωρήσεις, μέχρι το τέλος του 2014.

3.    Η αναθεώρηση προς τα κάτω της τιμής των φαρμάκων, με βάση τις τιμές που ισχύουν στις χώρες της Ε.Ε., με τις χαμηλότερες τιμές.

4.    Η επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα και το πρωτογενές έλλειμμα του 2012. Το ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από το στόχο, χάρη και στη νέα περικοπή του ύψους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

5.    Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

6.    Η θέσπιση της απαραίτητης νομοθεσίας για τη διασφάλιση της γρήγορης εφαρμογής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

7.    Ο καθορισμός του θεσμικού πλαισίου για τις εταιρείες ύδρευσης.

8.    Η προώθηση μέτρων για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης με την καθιέρωση κριτηρίων απόδοσης, τη βελτίωση των τεχνικών εκτίμησης των κινδύνων και τη δημιουργία και ενίσχυση ειδικών μονάδων διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

9.    Η προετοιμασία και δημοσίευση προγράμματος εξόφλησης των οφειλών προς τους προμηθευτές του Δημοσίου και επιστροφής φόρων. Έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία εξόφλησης και θα κλιμακωθεί εντός του έτους ανάλογα και με την εισροή των δόσεων από το μηχανισμό στήριξης.

10.    Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης όσον αφορά τη λειτουργία των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης και ενοποίηση όλων των υφισταμένων ταμείων του δημόσιου τομέα.

11.    Η επέκταση της εφαρμογής της έκπτωσης του 5% στις φαρμακευτικές εταιρείες (η οποία ισχύει για τις τιμές των φαρμάκων που χρεώνουν τα νοσοκομεία) όσον αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

12.    Η αύξηση του ποσοστού των γενόσημων φαρμάκων ώστε να φθάσουν το 35% του συνολικού όγκου των φαρμάκων που πωλούν τα φαρμακεία.

13.    Ο διορισμός εσωτερικών ελεγκτών σε όλα τα νοσοκομεία και υιοθέτηση απ' όλα τα νοσοκομεία μητρώων υποχρεώσεων.

14.    Η έγκριση προγραμμάτων στελέχωσης για τα επιτελικά υπουργεία.

15.    Η δημιουργία μιας σημαντικά πιο αυτόνομης φορολογικής διοίκησης και προσδιορισμός του βαθμού της αυτονομίας του πλαισίου διακυβέρνησης, της ευθύνης, των νομικών εξουσιών του επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης και του αρχικού προσωπικού του οργανισμού.

16.    Η έκδοση και δημοσίευση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου καταπολέμησης της διαφθοράς για τις δημόσιες υπηρεσίες, το οποίο θα περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση.

17. Η πλήρης εφαρμογή μιας τυποποιημένης διαδικασίας για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με στόχο την καλύτερη εναρμόνισή τους προς τις αγοραίες τιμές υπό την ευθύνη του διευθυντηρίου φορολόγησης του κεφαλαίου.

18.    Η μεταφορά σαράντα νέων ακίνητων περιουσιακών στοιχείων στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

19.    Η πρόσληψη 2.000 έμπειρων φορολογικών ελεγκτών.

20.    Η έγκριση ενός νέου κώδικα φορολογικών διαδικασιών, μέχρι το Μάιο.

21.    Η διασφάλιση ότι όλες οι κεντρικές αρχές προμηθειών θα χρησιμοποιούν τη διαδικασία των ηλεκτρονικών δημόσιων συμβάσεων για όλους τους διαγωνισμούς τους.

22.    Η θέσπιση της απαραίτητης νομοθεσίας για την εισαγωγή ενός δημοσιονομικού κανόνα, σύμφωνα με το οποίο, θα υπάρχουν αυτόματες διορθώσεις, των όποιων αποκλίσεων.

Κύρωση σειράς πράξεων νομοθετικού περιεχομένου

Εσπευσμένα εισέρχεται προς συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο-φάντασμα του υπουργείου Οικονομικών, για την κύρωση σειράς πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που εκκρεμούν προς ψήφιση και αφορούν μεταξύ άλλων το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, συμπληρωματικές ρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου καθώς και μνημόνια συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με άλλα αρμόδια υπουργεία και φορείς.

Κατά τη χθεσινή έκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και τον Πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, που έγινε παρουσία του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη και του γραμματέα της κυβέρνησης, Π. Μπαλτάκου, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πλέον χρονικό περιθώριο για να συζητηθεί το νομοσχέδιο με την κανονική διαδικασία και κατά συνέπεια αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο, όπως και το φορολογικό, θα πρέπει να έχει ψηφισθεί από τη Βουλή το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, κάτι που σημαίνει ότι θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή είτε αύριο είτε το Σάββατο και τη Δευτέρα θα απασχολήσει την Ολομέλεια.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το κυρωτικό νομοσχέδιο δεν υπάρχει κατατεθειμένο στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν φήμες περί κατάθεσής του την παραμονή των Χριστουγέννων. Συνεργάτες μάλιστα του Προέδρου της Βουλής δήλωναν άγνοια για την τύχη του νομοσχεδίου και παρέπεμπαν για το θέμα στο γενικό γραμματέα της κυβέρνησης. Ενα πρόσθετο πρόβλημα που δημιουργεί η ολιγωρία της κυβέρνησης είναι ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί κατά πάσα πιθανότητα στην επιτροπή την ίδια ώρα που στην Ολομέλεια θα συζητείται το φορολογικό, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά του Κοινοβουλίου.


Τέλος έλαβε το θρίλερ με την τοποθέτηση στο υπουργείο Οικονομικών μόνιμου γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Με χθεσινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, υλοποιείται η μνημονιακή δέσμευση και την εν λόγω θέση αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Θεοχάρης Θεοχάρης, ο οποίος θα εξακολουθήσει να διατηρεί υπό την επίβλεψή του και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θα έχει πενταετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία ακόμη φορά, προκειμένου να διασφαλιστεί η απεξάρτησή του από πολιτικές επιρροές.

Ο κ. Θεοχάρης θα υπογράψει και συμβόλαιο αποδοτικότητας για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Εφόσον οι στόχοι δεν επιτευχθούν, θα παυτεί, ενώ αντίθετα, εάν τα αποτελέσματα για τον προϋπολογισμό στο σκέλος των εσόδων είναι καλύτερα, θα λάβει και μπόνους.

Θα πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του θα γίνει με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, ή του καθ’ ύλην αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών, που θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Επισημαίνεται ότι οι αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων δεν μπορούν να αναμεταβιβασθούν στον υπουργό Οικονομικών με μεταγενέστερη κανονιστική διοικητική πράξη.

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η ταυτόχρονη επίτευξη δύο στόχων:

* η ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα φορολογικής διοίκησης, χωρίς τη δημιουργία κενών στο μηχανισμό είσπραξης των δημοσίων εσόδων,

* η διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής του νέου συστήματος, καθώς η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων δεν επιτρέπεται να ανακληθεί με μεταγενέστερη κανονιστική διοικητική πράξη.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.