fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Η οικονομία ανακτά την ανταγωνιστικότητα

Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει πλήρως την χαμένη της ανταγωνιστικότητα εντός του τρέχοντος έτους, αναμένεται να εκφράσει στην ετήσια έκθεσή του που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Όπως αναμένεται να τονίζει η ελληνική οικονομία θα βρεθεί και έχει και πάλι την ανταγωνιστικότητα που είχε το 2001, ανακτώντας πλήρως ότι είχε χαθεί την περίοδο 2001 - 2009. Ο διοικητής της ΤτΕ όπως έχει σημειώσει κατ΄ επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν την τριετία 2010 - 2012 ανακτήθηκε το 75% της χαμένης ανταγωνιστικότητας και εφέτος θα ολοκληρωθεί ο κύκλος.

Παράλληλα αυτό που αναμένεται να σημειώσει με έμφαση ο Γ. Προβόπουλος είναι πως το 2013 θα είναι μία καθοριστική χρονιά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αφού αφενός αναμένεται να είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης και αφετέρου θα επισημάνει ότι θα πρέπει να τηρηθεί το πρόγραμμα και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν τα πισωγυρίσματα και χαθεί ότι με κόπο έχει κερδηθεί.

Υφεση στο 4,5%
Αναφερόμενος στην πορεία του ΑΕΠ ο διοικητής της ΤτΕ αναμένεται να προσδιορίσει το ποσοστό ύφεσης στο 4,5% που θα συνοδευτεί με περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, χωρίς όμως να κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε ποσοστά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη εκτίμηση για την ύφεση είχε κάνει την Παρασκευή και η Κομισιόν που την προσδιόριζε στο 4,6%, ενώ επίσης προέβλεπε νέα αύξηση της ανεργίας στο 27%.

Ο διοικητής της ΤτΕ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει εντός του 2014. Ιδιαίτερη αναφορά θα υπάρξει στην αύξηση που παρατηρείται στις εξαγωγές και θα τονίσει πως αυτή η τάση που έχει αντίκτυπο στο ισοζύγιο πληρωμών θα πρέπει να διατηρηθεί.

Φορολογία
Ιδιαίτερα αναφορά αναμένεται να γίνει στο ζήτημα της φορολογίας. Θα ζητήσει για μία ακόμη φορά την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, προκειμένου όπως θα σημειώσει να υπάρξει μεγαλύτερη δικαιοσύνη και παράλληλα θα σημειώσει ότι η φοροδοτική ικανότητα των μεσαίων στρωμάτων έχει εξαντληθεί.

Τράπεζες
Αναφορά θα γίνει και στο τραπεζικό σύστημα και όπως αναμένεται να αναφέρει, είναι σημαντικό που κρατήθηκε η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στις δύσκολες περιόδους που διήνυσε η χώρα ενώ θα τονίσει ότι ολοκληρώνεται ο κύκλος της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος στην χώρα με την δημιουργία τριών ισχυρών συστημικών τραπεζών καθώς και λίγων μικρών.

Τέλος ο διοικητής της ΤτΕ θα αναφερθεί στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την οποία θα ολοκληρωθεί ο κύκλος εξυγίανσης αλλά και ισχυροποίησης του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Πηγή: Ημερησία