fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Θετικά μηνύματα για την ανακεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ

Ολοκληρώνονται αύριο οι διαδικασίες της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και, σύμφωνα με κύκλους της τράπεζας, θα πετύχει την κάλυψη του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, αντλώντας δηλαδή ποσό ύψους 975 εκατ. ευρώ και θα διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.

    Μάλιστα σε έγγραφό της προς τη Βουλή η Εθνική Τράπεζα υπογραμμίζει την «εδραιωμένη πεποίθησή της ότι θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση της απαιτούμενης ιδιωτικής συμμετοχής στο πλαίσιο της διαδικασίας για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, προκειμένου να διατηρήσει την ανεξαρτησία της και την πολυμετοχικότητά της, προσηλωμένη στην εκπλήρωση του αναπτυξιακού εθνικού ρόλου που επί 172 χρόνια ακατάπαυστα υπηρετεί».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση δύο ανεξάρτητων βουλευτών, των Γ. Κουράκου και Ν. Σταυρογιάννη, σχετικά με την πρόταση που είχε κάνει ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος να συμμετάσχει η Εκκλησία της Ελλάδος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ, συνεισφέροντας την ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία, με αντάλλαγμα την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

Απάντηση στο ίδιο ερώτημα υπήρξε και από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Η απάντηση τόσο του υπουργείου όσο και της ΕΤΕ ήταν στο ίδιο μήκος κύματος και αναφέρει πως: «Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας θέτει περιορισμούς ως προς το υλοποιήσιμο της πρότασης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου» και ότι «με τη διαδικασία που έχει καθοριστεί από τον Ν. 3864/2010 για τη χορήγηση κεφαλαιακής ενίσχυσης προς τα πιστωτικά ιδρύματα, δεν γίνεται πρόβλεψη συμμετοχής με εισφορά ακινήτων περιουσιακών στοιχείων».

    Επίσης η Εθνική Τράπεζα στο έγγραφό της αναφέρεται στην απόφαση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, σημειώνοντας πως: οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής προσδιορίστηκαν τον Μάιο του 2012 από την Τράπεζα Ελλάδος σε περίπου 9,8 δισ. ευρώ και επισημαίνει πως: «Ενώ οι ζημίες της τράπεζας από τα Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ανήλθαν σε 11,7 δις ευρώ, οι ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση υπολογίστηκαν μικρότερες κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, αποδεικνύοντας τη συνετή διαχείριση και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Εθνικής Τράπεζας».

Η διαδικασία
Τρία σενάρια για το ποσό

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου ολοκληρώνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ και την επομένη θα συνεδριάσει το ΔΣ της τράπεζας προκειμένου να ανακοινώσει το ποσοστό κάλυψης της αύξησης. Από το ύψος του ποσού που αντλήθηκε η διοίκηση θα καθορίσει το ποσό για το οποίο θα εγγραφεί για έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (CoCos).

Συγκεκριμένα, αν η ΕΤΕ συγκεντρώσει 785 εκατ. ευρώ διατηρείται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά θα αναγκαστεί να αντλήσει 1,9 δισ. ευρώ μέσω των CoCos. Σε περίπτωση που η τράπεζα αντλήσει ποσό ανάμεσα στα 785 με 975 εκατ. ευρώ, θα καλύψει το ποσό που υπολείπεται με την έκδοση CoCos. Στα 975 εκατ. ευρώ δεν θα εκδώσει μετατρέψιμο ομολογιακό και αν αντλήσει 1,17 δισ. ευρώ από ιδιώτες, τότε θα έχει καλύψει το 12% της ιδιωτικής συμμετοχής.

Πηγή: Έθνος

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.