fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Οι βασικές αλλαγές που φέρνει ο νέος Κ.Φ.Ε

Αλλαγές φέρνει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών και θα ισχύσει από 01/01/14. (Για να δείτε το σχέδιο νόμου πατήστε εδώ).

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά στο μέτρο συλλογής των αποδείξεων, κάτι που δείχνει ότι οδεύει προς κατάργηση, καθώς, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ, δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στο πεδιό των εσόδων.

Στο νέο κώδικα δεν αναφέρεται επίσης συγκεκριμένο ποσοστό παρακράτησης φόρου στην πηγή για τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών («μπλοκάκια»), ο οποίος σήμερα ανέρχεται στο 20% του συνολικού ποσού.

Στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος περιλαμβάνονται οι εξής αλλαγές:

-Σε ό,τι αφορά την παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς, καταργείται η έκπτωση 1,5%  ενώ ο τρόπος αναγωγής του μηνιαίου εισοδήματος σε ετήσιο θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κάτι που ανοίγει παράθυρο για αύξηση του παρακρατούμενου φόρου.

-Φορολογία ενοικίων: Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος  1,5% για εισόδημα από εκμίσθωση κατοικιών επιφάνειας έως 300 τ.μ. και 3% για το εισόδημα από εκμίσθωση επαγγελματικών χώρων και κατοικιών άνω των  300 τ.μ. Ως δημοσιονομικό αντιστάθμισμα, αυξάνεται στο 11%(από 10% που είχε αρχικά προσδιοριστεί) ο χαμηλότερος συντελεστής φορολόγησης για εισόδημα από ενοίκιο ακίνητης περιουσίας μέχρι 12.000 ευρώ, ενώ ο μεγαλύτερος συντελεστής για εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 12.000 ευρώ διατηρείται στο 33%.

-Εισάγεται νέος όρος για την έκπτωση δαπανών, καθώς, όπως αναφέρεται, εκπιπτόμενες δαπάνες θα θεωρούνται αυτές που γίνονται «προς το συμφέρον της επιχείρησης», ενώ προσδιορίζονται επακριβώς οι δαπάνες που δεν εκπίπτουν(διαβάστε περισσότερα εδώ).

-Αυξάνεται η φορολογία για τις μεγάλες αποζημιώσεις απόλυσης. Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο αποζημίωσης από τις 100.000 έως τις 150.000 ευρώ θα φορολογηθεί με συντελεστή 25% αντί για 20% που ισχύει σήμερα. Ως αφορολόγητο όριο παραμένουν τα 60.000 ευρώ, από 60.001 έως 100.000 ο συντελεστής είναι 10% και από 150.000 ευρώ και πάνω είναι 30%.

-Διευρύνονται οι προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κάποιος εργαζόμενος με «μπλοκάκι» ως μισθωτός, καθώς θα αναγνωρίζονται πλέον  και οι προφορικές συμβάσεις, ενώ αποκλείεται η φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών εργαζόμενους με «μπλοκάκι» που οι ετήσιες επαγγελματικές δαπάνες τους ξεπερνούν τις 9.250 ευρώ.  Συγκεκριμένα, όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, για τους σκοπούς του Κ.Φ.Ε, εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες: α) στο πλαίσιο σύμβασης εργασίας σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο και β) βάσει σύμβασης, προφορικής ή έγγραφης, με την οποία το φυσικό πρόσωπο αποκτά σχέση εξαρτημένης εργασίας με άλλο πρόσωπο, το οποίο έχει το δικαίωμα να ορίζει και να ελέγχει τον τρόπο, το χρόνο, και τον τόπο εκτέλεσης των υπηρεσιών,

-Αυστηροποιείται το πλαίσιο ελέγχου των εξωχώριων εταιρειών(offshore). Σύμφωνα με το ν/σ, οι φορολογικές αρχές θα εξετάζουν τον πραγματικό τόπο άσκησης της διοίκησής τους. Εάν ο τόπος άσκησης διοίκησης είναι η Ελλάδα, τότε οι εταιρείες δεν θα αντιμετωπίζονται ως offshore, αλλά ως εγχώριες(για περισσότερα διαβάστε εδώ).

-Μειώνεται στο 15%, από 20%, ο φορολογικός συντελεστής για εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου((από μετοχές, ακίνητα κτλ).

 
- Αυξάνεται από 55% στο 80% η προκαταβολή φόρου για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες.

 

Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.