Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ερώτημα: Υπάρχει υποχρέωση για τοποθέτηση Φορολογικής Ταμιακής Μηχανής σε κέντρο μελέτης;

0
0
0
s2smodern

Ερώτημα: Καλημέρα σας.

Υπάρχει μια ατομική επιχείρηση που λειτουργεί ως κέντρο μελέτης (όχι φροντιστήριο, δεν εχει αδεια φροντιστηρίου και εντάσσεστε στο ΦΠΑ ) με του ΚΑΔ που παραθέτω:

85591000 ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Π.Δ.Κ.Α.
85591900 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Π.Δ.Κ.Α.
85601000 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
88911300 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
85201200 ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
85311400 ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Τι υποχρεώσεις έχει απο τον ΚΦΑΣ; και ποιο συγκεκριμένα θα πρέπει να έχει φορολογική ταμιακή μηχανή ή φορολογικό μηχανισμό;
ή
μπορεί απλά να κόβει αθεώρητες αποδείξεις λιανικών συναλλαγών.


Απάντηση:

1.  Για την έκδοση αποδείξεων χωρίς την χρήση Φ.Η.Μ.

1.1 Ο γενικός κανόνας του Ν.4308/2014 για την έκδοση αποδείξεων λιανικής είναι με την χρήση Φ.Η.Μ. (είτε Φ.Τ.Μ. είτε Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.) και περαιτέρω στα πλαίσια της διάταξης της παρ.11 του άρθρου 12 του νόμου, εκδόθηκε η ΠΟΛ.1002/31-12-2014 με την οποία παρασχέθηκε η δυνατότητα έκδοσης αποδείξεων λιανικής χωρίς (υποχρεωτική) χρήση Φ.Η.Μ. για ορισμένες κατηγορίες οντοτήτων (βάση της δραστηριότητάς τους) καθώς και για ορισμένες συναλλαγές. Από την απόφαση αυτή σημειώνονται από το άρθρο 1 οι παράγραφοι 1.α,  1.ε, 2, 4.γ και 5.β :

• παρ. 1.α και 1.ε :  Οι παρακάτω κατηγορίες οντοτήτων ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, δύνανται να μη χρησιμοποιούν φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών: α) Ο εκμεταλλευτής κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, παιδικού σταθμού, κλινικής ή θεραπευτηρίου, καθώς και οι γιατροί και οδοντίατροι, β) ……….. ε) Οι ασκούντες το επάγγελμα του κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτεχνικού, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου, λογοπεδικού, διαιτολόγου, διατροφολόγου και εργοθεραπευτή,

• παρ. 2 (απόσπασμα) : Ειδικά, οι οντότητες των περιπτ. α’ και ε’ έως και θ’ της παρ. 1 απαλλάσσονται της υποχρέωσης χρησιμοποίησης Φ.Η.Μ. για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών με την προϋπόθεση ότι στις εκδιδόμενες αποδείξεις αναγράφουν και το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη…..

• παρ. 4.γ :  Για τις παρακάτω περιπτώσεις λιανικών συναλλαγών παρέχεται απαλλαγή από την υποχρέωση έκδοσης των σχετικών αποδείξεων πώλησης μέσω φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού: .. γ) Οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών που εκδίδονται "επί πιστώσει" από οντότητες που χρησιμοποιούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα,

• παρ. 5.β : Οι παρακάτω πολύ μικρές οντότητες της παρ. 2.γ του άρθρου 1 του Ν.4308/2014 απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης των σχετικών αποδείξεων μέσω φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού: … β) Οι ατομικές επιχειρήσεις (φυσικά πρόσωπα) που απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α. λόγω ύψους ακαθαρίστων εσόδων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν.2859/2000 με εξαίρεση τους εκμεταλλευτές ΤΑΞΙ, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης.

1.2 Για τις απαλλασσόμενες, κατά την παρ. 1.α του άρθρου 1 της ΠΟΛ.1002/31-12-2014 δραστηριότητες, δεν ορίζεται η έννοια- έκτασή τους, δηλαδή δεν ορίζεται (για την εφαρμογή των διατάξεων) ο "εκμεταλλευτής εκπαιδευτηρίου" κ.λπ..  Ο συνδυασμός που μπορεί να γίνει είναι ότι στην 1.α του άρθρου 1 της εγκυκλίου αναφέρονται οι οντότητες που υπό Κ.Φ.Α.Σ. έτους 2013 ήταν υπόχρεες τήρησης πρόσθετων βιβλίων (της παρ. 23 του άρθρου 4) και υπό Κ.Φ.Α.Σ. έτους 2014 απηλλάγησαν από την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων λιανικής με την χρήση Φ.Η.Μ.. Η έννοια- έκταση των αναφερόμενων δραστηριοτήτων της παρ. 23 του άρθρου 4 του Κ.Φ.Α.Σ. είχαν οριστεί στην ΠΟΛ.1004/4-1-2013 ως εξής :

• «Εκμεταλλευτής χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, θεωρείται ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες διαμονής ή φιλοξενίας όπως ο οίκος ευγηρίας, το ξενοδοχείο, ο ξενώνας, τα επιπλωμένα διαμερίσματα και οικίες, ο εκμεταλλευτής κάμπινγκ, κ.λπ.».

• «Εκμεταλλευτής εκπαιδευτηρίου, θεωρείται ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης, δηλαδή σχολές, σχολεία, νηπιαγωγεία, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, φροντιστήρια, σχολές χορού, κ.λπ. Δεν περιλαμβάνονται οι παιδικοί σταθμοί και οι σχολές οδηγών για τη θεωρητική κατάρτιση των εκπαιδευομένων οδηγών.».

2.  Για τα  "Κέντρα Μελέτης"  

2.1 Στο ερώτημα αναφέρεται επιχείρηση με αντικείμενο "ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ", θεσμός που έχει αναπτυχθεί κατά τα τελευταία έτη, ενώ ασαφή είναι το θεσμικό του πλαίσιο.

2.2 Η φορολογική διοίκηση στο εγγρ. 1045742/22-3-2016, απαντώντας σε ερώτημα για το Φ.Π.Α., αναφέρει :

• ότι «Τα κέντρα μελέτης μαθημάτων είναι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους στους οποίους οι μαθητές του δημοτικού προετοιμάζονται στη μελέτη και τις εργασίες των μαθημάτων της επόμενης σχολικής ημέρας κάνοντας χρήση εφόσον το επιθυμούν επιπροσθέτως της υλικοτεχνικής υποδομής και του τεχνολογικού εξοπλισμού του κέντρου (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, χρήση διαδικτύου, βιβλίων κ.ά.). Παράλληλα το προσωπικό του κέντρου παρέχει τη συνδρομή του στο μαθητή στην περίπτωση που τη χρειαστεί. Στα κέντρα μελέτης δεν τηρείται συγκεκριμένο ωρολόγιο πρόγραμμα ενώ συνήθως οι μαθητές είναι διαφορετικών τάξεων. Επιπλέον, στις περισσότερες των περιπτώσεων λειτουργίας των κέντρων μελέτης παρέχεται παράλληλα και δημιουργική απασχόληση των μαθητών συνυφασμένη με υπηρεσίες φύλαξης εφόσον ζητηθεί. Επισημαίνεται ότι, για τη λειτουργία των κέντρων μελέτης δεν υπάρχει έως την παρούσα χρονική στιγμή συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που να ορίζει τις προδιαγραφές λειτουργίας των, το αν δύνανται να αναγνωριστούν ως φορείς που παρέχουν εκπαίδευση και τον αρμόδιο για το λόγο αυτό φορέα.»

• ότι «Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω αναφερομένων προκύπτει ότι δεν πληρούνται τα εννοιολογικά στοιχεία προκειμένου τα κέντρα μελέτης μαθημάτων να θεωρηθούν φορείς που παρέχουν εκπαίδευση κατά την έννοια της διάταξης της περίπτ. ιβ’, της παρ. 1, του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ και εξ αυτού του λόγου να απαλλάσσονται από το ΦΠΑ. Συνεπώς, οι παροχές των εν λόγω κέντρων υπάγονται στο ΦΠΑ με τον κανονικό συντελεστή …%.Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος των πραγματικών περιστατικών ανήκει στην αρμοδιότητα της Δ.Ο.Υ. που υπάγεται το εκάστοτε κέντρο μελέτης μαθημάτων.».

2.3  Οι Κ.Α.Δ. που παρατίθενται στο ερώτημα αφορούν σε υπηρεσίες εκπαίδευσης, και εδώ προφανώς είναι το πραγματικό θέμα, ότι θεωρήθηκαν οι πλησιέστεροι στις παρεχόμενες υπηρεσίες παρά την διοικητική θεώρηση ότι δεν παρέχονται υπηρεσίες εκπαίδευσης.

2.4 Υπό την παραπάνω διοικητική θεώρηση, ότι τα "Κέντρα Μελέτης" δεν παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης, έστω και αν το εξεταζόμενο θέμα είναι ο Φ.Π.Α., έστω και αν αναφέρεται ότι δεν μπορεί να "διαγνωστεί" το είδος των υπηρεσιών, αντιλαμβάνεστε ότι (επακόλουθα) η εκτίμηση για την έκδοση αποδείξεων είναι ότι δεν εμπίπτουν στην περιπτ. 1.α του άρθρου 1 της ΠΟΛ.1002/31-12-2014 ως εκπαιδευτήρια.

Τυχόν διαφορετική θεώρηση, δηλαδή ότι παρά την (διοικητική) θέση για το Φ.Π.Α. εντούτοις για τον τρόπο έκδοσης αποδείξεων θεωρούνται εκπαιδευτήρια, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από την φορολογική διοίκηση (προς την οποία θα πρέπει να υποβληθεί έγγραφο ερώτημα). Επίσης, αν εντέλει έχει αποσαφηνιστεί το θεσμικό πλαίσιο και έχει οριστεί διαφορετικά από τα αναφερόμενα στο εγγρ. 1045742/22-3-2016 τότε θα πρέπει να επανεξεταστεί στο θέμα. Επίσης, καθώς γνωρίζετε τον πραγματικό τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης, μπορείτε να εξετάσετε το θέμα στο σύνολο των περιπτώσεων της ΠΟΛ.1002/31-12-2014.

Πηγή: e-forologia.gr

e-genius.gr ...intelligent web software
Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.