fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ερώτημα: Πως αντιμετωπίζεται η παροχή μηχανής καφέ με χρησιδάνειο;

Ερώτημα: ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΝΕΙ ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΦΕ ΜΕ ΧΡΗΣΙΔΑΝΕΙΣΜΟ ΣΕ ΠΕΛΑΤΗ ΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΗΣ?
ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΡΙΤΩΝ?

Απάντηση:
Με επιφύλαξη για το ζητούμενο της ερώτησης σημειώνονται τα παρακάτω :

1. Στο Ν.4308/2014 (Ε.Λ.Π.), στο άρθρο 4, προβλέπεται μεταξύ άλλων η τήρηση :  

α) στην παρ. 2 : «Αρχείο ενσώματων και άυλων πάγιων περιουσιακών στοιχείων. Στο αρχείο αυτό, με τήρηση αναλυτικής μερίδας, παρακολουθείται η αξία κτήσης κατά την αρχική αναγνώριση, καθώς και κάθε επακόλουθη μεταβολή, δηλαδή προσθήκη, αναπροσαρμογή, απομείωση, διαγραφή και απόσβεση επί του παγίου, με ένδειξη των σωρευτικών ποσών και των ποσών που αφορούν την περίοδο αναφοράς. Στο αρχείο αυτό παρακολουθούνται και τα πλήρως αποσβεσμένα πάγια τα οποία εξακολουθούν να πληρούν τον ορισμό του παγίου περιουσιακού στοιχείου, είτε εξακολουθούν να είναι σε λειτουργία είτε όχι.» (σημ. το γνωστό "Μητρώο Παγίων"),  

β) στην παρ. 4 : «Αρχείο ιδιόκτητων αποθεμάτων: Στο αρχείο αυτό καταχωρούνται: α) Τα ποσοτικά δεδομένα της φυσικής απογραφής (σύντομη περιγραφή είδους, μονάδα μέτρησης και ποσότητα), κατά είδος και διακεκριμένα για κάθε αποθηκευτικό χώρο. β) Η κατά μονάδα αξία επιμέτρησης, καθώς και η συνολική αξία επιμέτρησης του κάθε είδους. γ) Ο προσδιορισμός της ποσότητας των αποθεμάτων δύναται να γίνεται με έμμεσες τεχνικές που είναι αξιόπιστες και κατάλληλα τεκμηριωμένες. δ) Αναλώσιμα υλικά αγαθά που δεν είναι σημαντικά μπορούν να μην απογράφονται.», και,

γ) στην παρ. 5 : «Αρχείο αποθεμάτων τρίτων. Η οντότητα που έχει στην κατοχή της αποθέματα κυριότητας άλλης οντότητας τηρεί αρχείο στο οποίο καταγράφονται αναλυτικά τα σχετικά αποθέματα, κατά είδος και ποσότητα και διακεκριμένα κατά αποθηκευτικό χώρο, σύμφωνα με τις περιπτ. α' και γ' της παρ.  4 του παρόντος άρθρου.»

2. Η "μηχανή καφέ", που μπορεί να έχει αποκτηθεί με την πρόθεση πώλησής της (ως εμπόρευμα), με την θέση σε χρήση, είτε από την ίδια την οντότητα είτε με την παραχώρηση προς χρήση σε άλλη οντότητα, θεωρείται (πλέον) ως "πάγιο περιουσιακό στοιχείο".

Πηγή e-forologia.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.