fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ερώτημα: Έκπτωση αμοιβών διαχειριστή και ομόρρυθμων εταίρων ΟΕ

Ερώτημα: Ο διαχειριστής και τα δύο ομόρρυθμα μέλη OE (με διπλογραφικά βιβλία) εργάζονται κανονικά στην εταιρεία τους και έχουν συμφωνήσει να λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή για την εργασία αυτή. Δεν ασκούν καμιά ατομική επιχείρηση.

Οι αμοιβές αυτές αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 12 του ΚΦΕ, το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις «περιλαμβάνει τα πάσης φύσεως εισοδήματα σε χρήμα ή σε είδος που αποκτώνται στο πλαίσιο υφιστάμενης, παρελθούσας ή μελλοντικής εργασιακής σχέσης». Περαιτέρω, για τους σκοπούς του ΚΦΕ, εργασιακή σχέση υφίσταται, μεταξύ άλλων, όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες και «ως διευθυντής ή μέλος του ΔΣ εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας» (περ. δ, παρ. 2, άρθρο 12 Ν 4172/2013). Στο πλαίσιο του «κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας», περιλαμβάνεται και η προσωπική εταιρεία (ΟΕ, ΕΕ κ.λπ.).

Ακολούθως, πρέπει να διακρίνουμε την περίπτωση των αμοιβών που προέρχονται από κέρδη, από την περίπτωση των αμοιβών που καταβάλλονται σε εταίρους, πριν από την διάθεση των κερδών. Στη δεύτερη περίπτωση, οι αμοιβές διαμορφώνουν το λογιστικό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση,  η φορολογική μεταχείριση των αμοιβών των μελών των προσωπικών εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ κ.λπ.) που δεν προέρχονται από τα κέρδη του νομικού προσώπου, τα οποία μέλη των ως άνω εταιρειών, ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω της ατομικής τους επιχείρησης ή επαγγέλματος και ακολούθως λαμβάνουν αμοιβή από την εταιρεία για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που αυτή τους αναθέτει, αλλά πάντα στο πλαίσιο της άσκησης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της προσωπικής εταιρείας. Για την έκπτωση του εξόδου, απαιτείται έκδοση τιμολογίου, βάσει των διατάξεων του άρθρου 8 των ΕΛΠ.

Αντιθέτως, οι αμοιβές φυσικών προσώπων, μελών προσωπικής εταιρείας (ΟΕ, ΕΕ κ.λπ.), τα οποία μέλη δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ή επάγγελμα και οι ως άνω αμοιβές που λαμβάνουν, για παρεχόμενες υπηρεσίες, απορρέουν από την συμμετοχή τους στην εταιρεία, δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της προσωπικής εταιρείας (βλέπε την Πολ. 1113/2015).

Ωστόσο, η λήψη αμοιβών (αποκλειστικά) για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης ή / και εκπροσώπησης από μέλη προσωπικής εταιρείας εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας (Πολ. 1139/2015, η οποία εκδόθηκε ως συμπληρωματική της Πολ. 1113/2015).

Παράδειγμα:

Σε Ο.Ε. με αντικείμενο υδραυλικές εργασίες, συμμετέχουν τρεις εταίροι. Οι δύο εταίροι, οι οποίοι έχοντας γνώσεις υδραυλικού (χωρίς να ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα),  συμφωνούν να λαμβάνουν αμοιβή από την εταιρεία για τις εργασίες που πραγματοποιούν προς τους πελάτες της. Ο τρίτος εταίρος λαμβάνει αμοιβή για τις υπηρεσίες που παρέχει ως διαχειριστής της εταιρείας.

Στην περίπτωση αυτή, δεν εκπίπτουν οι αμοιβές αυτές από τα ακαθάριστα έσοδα της ΟΕ των δύο εταίρων – μη διαχειριστών, γιατί θεωρούνται ως έμμεση διανομή κερδών. Αντίθετα, θα εκπέσει η αμοιβή του διαχειριστή από τα ακαθάριστα έσοδα της ΟΕ. Αν οι δύο πρώτοι εταίροι ασκούσαν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και προσέφεραν τέτοιας μορφής υπηρεσίες στην εταιρεία, θα εξέδιδαν τιμολόγιο για την αμοιβή τους, οπότε η σχετική δαπάνη θα αφαιρούταν από τα ακαθάριστα έσοδά της.

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.