fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ερώτημα: Μείωση ιδίων κεφαλαίων ΙΚΕ

Ερώτημα: Εταιρεία IKE έχει ίδια κεφάλαια μικρότερα από το μισό του καταβεβλημένου εταιρικού κεφαλαίου λόγω ζημιών. Μπορεί να συνεχίσει την λειτουργία της χωρίς να προβεί σε ενέργειες για την αποκατάσταση της σχέσης ιδίων κεφαλαίων και εταιρικού κεφαλαίου;

Απάντηση:

Η παράγραφος 6 του άρθρου 8 του ΚΝ 2190/1920 (περί ΑΕ)[1] έχει εφαρμογή μόνο για τις Ανώνυμες Εταιρείες και όχι σε άλλη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας.

Σε ότι αφορά τις ΙΚΕ, η μείωση του εταιρικού κεφαλαίου της, μπορεί να γίνει με ακύρωση υφιστάμενων μεριδίων που αντιστοιχούν σε κεφαλαιακές εισφορές και με τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης των εταίρων που έχουν τέτοια μερίδια.

Σε κάθε περίπτωση, το καταστατικό της ΙΚΕ, μπορεί να προβλέπει συναίνεση των ως άνω  εταίρων, ή σε χωριστή απόφαση τούτων, η οποία όμως, πρέπει να λαμβάνεται κατά πλειοψηφία. Ακολούθως, σε περίπτωση μείωσης κεφαλαίου, το αποδεσμευόμενο ενεργητικό μπορεί να αποδίδεται στους εταίρους με την μορφή μεριδίων, τα οποία αντιστοιχούν σε κεφαλαιακές εισφορές, μόνο αν οι εταιρικοί δανειστές δεν προβάλουν αντιρρήσεις.

Η προβολή αντιρρήσεων πρέπει να γίνεται με δήλωση των δανειστών προς την εταιρεία μέσα σε ένα μήνα από την καταχώριση της απόφασης των εταίρων για μείωση του κεφαλαίου στο ΓΕΜΗ. Σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια δήλωση, αποφαίνεται το δικαστήριο μετά από αίτημα της ΙΚΕ.

Σημειώνεται ότι, τα ανωτέρω δεν εφαρμόζονται, αν η μείωση του εταιρικού κεφαλαίου γίνεται για απόσβεση ζημιών ή για σχηματισμό αποθεματικού.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε, ότι στις αρχικές διατάξεις, περί ΙΚΕ, του Ν  4072/2012, το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 91, είχε ως εξής: «Η μείωση (σ.σ.: εννοείται του εταιρικού κεφαλαίου),  δεν επιτρέπεται να επιφέρει μηδενισμό του κεφαλαίου, εκτός αν γίνεται ταυτόχρονη αύξηση τούτου». Ωστόσο, αυτό καταργήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 11 του Ν 4155/2013 (από 29/05/2013).

Κατά την άποψή μας, παρόλο που δεν ισχύουν οι διατάξεις του ΚΝ 2190/1920 (περί ΑΕ), για τις ΙΚΕ, άρα το ύψος των ιδίων κεφαλαίων δεν πρέπει να συγκρίνεται με το άθροισμα του εταιρικού  κεφαλαίου, το εταιρικό κεφάλαιο της ΙΚΕ δεν είναι δυνατόν, σε κάθε περίπτωση, να μηδενιστεί.

[1] «Το μετοχικό κεφάλαιο (ΑΕ) δεν μπορεί να μειωθεί πέραν από το κατώτατο όριο που ορίζεται στην παράγραφο 2 (σ.σ.: πρόκειται για τις 24.000 ευρώ), εκτός αν η απόφαση για την μείωση προβλέπει την ταυτόχρονη αύξηση του κεφαλαίου τουλάχιστον έως το κατώτατο όριο ή την μετατροπή της εταιρείας σε εταιρεία με άλλη νομική μορφή».

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.