fbpx
Skip to main content

Ραπανάκης Πέτρος: Οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζόμενων στα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζόμενων στα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Πέτρος Γ. Ραπανάκης
Σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα εργατικής νομοθεσίας & ανθρώπινου δυναμικού . Αρθρογράφος , Συγγραφέας

Ερωτάται εάν οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζόμενων στα ενοικιαζόμενα δωμάτια , καθορίζονται από τη Σ.Σ.Ε. 8.2.2019 των εργαζομένων στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα) όλης της χώρας ή από τη ΣΣΕ των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (όλης της χώρας ή τις τοπικές κλαδικές )

Απάντηση

Bάσει του άρθρου 2 , παρ. 5 του N.1876/1990 , η συλλογική σύμβαση εργασίας μπορεί να ρυθμίζει: ….«Ζητήματα που αφορούν την ερμηνεία των κανονιστικών όρων της συλλογικής σύμβασης εργασίας». Σε περίπτωση διαφοράς αρμόδια είναι τα πολιτικά δικαστήρια. Κατά συνέπεια , στο ερώτημα που τίθεται , εάν ένα μη κύριο τουριστικό κατάλυμα υποχρεούται να εφαρμόσει τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας ή τη Σ.Σ.Ε. 8.2.2019 " Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα), όλης της χώρας" , αρμόδια να κρίνουν είναι τα συμβαλλόμενα, στη σύναψη της συγκεκριμένης συλλογικής σύμβασης, μέρη και ειδικότερα η οργάνωση των εργαζομένων «Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων» και η οργάνωση των εργοδοτών «Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) ».
Δεν είναι στη σφαίρα αρμοδιότητας του ΣΕΠΕ και γενικότερα του Υπουργείου Εργασίας να αποφασίζει ποιος εργαζόμενος εντάσσεται στο πεδίο εφαρμογής μιας συλλογικής σύμβασης και ποιος όχι, γιατί αν αυτό ίσχυε θα παραβιαζόταν η αρχή των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως αυτή έχει θεσμοθετηθεί με το Ν.1876/1990. Η ανωτέρω προσέγγιση βασίζεται στις αναφορές και τις απαντήσεις έχουν δοθεί προφορικά από την «Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.)» και την Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
Επισημαίνεται ότι ο χαρακτηρισμός ενός καταλύματος σε τουριστικού ή μη τουριστικού , προκύπτει από το ειδικό σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ ή τη γνωστοποίηση σήματος όπου αναγράφεται η μορφή του καταλύματος ( Κύριο ή μη κύριο τουριστικό κατάλυμα).
Οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα), όλης της χώρας καθορίζονται από την Σ.Σ.Ε. 8.2.2019 με Πράξη Κατάθεσης στο Υπουργείο Εργασίας 1/11.2.2019, με συμβαλλόμενα μέρη όσον αφορά τις οργανώσεις εργαζομένων την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και όσον αφορά τις οργανώσεις εργοδοτών τη Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.).
Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 8, παρ. 2 και 11, παρ. 2 του Ν.1876/1990, οι Σ.Σ.Ε. ή όμοιας εκτάσεως Δ.Α. (άρθρο 16, παρ. 3 του ιδίου νόμου), δεσμεύουν τους εργαζόμενους και εργοδότες που είναι μέλη των συμβαλλομένων συνδικαλιστικών οργανώσεων και όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ή του επαγγέλματος.
Στην περίπτωση αυτή , που είναι μεν σε ισχύ η συλλογική σύμβαση εργασίας αλλά δεν παράγεται αμφιμερής δέσμευση των μερών (στην περίπτωση δηλαδή που είτε ο εργοδότης είτε ο εργαζόμενος είτε και οι δυο από κοινού , δεν είναι μέλη των συμβαλλόμενων εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων αντίστοιχα, στη σύναψη της κλαδικής ΣΣΕ) και ταυτόχρονα η υπό εξέταση ΣΣΕ δεν έχει κηρυχθεί ως υποχρεωτική :

  • οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων καθορίζονται από ατομικές συμβάσεις εργασίας που δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο. Επισημαίνεται ότι ο νόμιμος νομοθετημένος κατώτατος μισθός και ημερομίσθιο αφορά τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας (Άρθρο 103, Ν.4172/2013),
  •  οι όροι εργασίας των εργαζομένων ( οι θεσμικοί , μη μισθολογικοί ) καθορίζονται από ατομικές συμβάσεις εργασίας που δεν επιτρέπεται να είναι δυσμενέστεροι των θεσμικών όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.).

Εν κατακλείδι , για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε κύρια τουριστικά καταλύματα ( βάσει του χαρακτηρισμού που έχει αποτυπωθεί στο ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ του καταλύματος), εφαρμόζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας της των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (όλης της χώρας ή τις τοπικές κλαδικές ).

Αντίθετα, για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε μη κύρια τουριστικά καταλύματα ( βάσει του χαρακτηρισμού που έχει αποτυπωθεί στο ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ του καταλύματος), εφαρμόζεται η ΣΣΕ 8.2.2019 των εργαζομένων στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα, εφόσον βεβαίως κατά τα ανωτέρω εκτεθέντα υφίσταται αμφιμερής δέσμευση των μερών.

Πέτρος Γ. Ραπανάκης
Σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα εργατικής νομοθεσίας & ανθρώπινου δυναμικού . Αρθρογράφος , Συγγραφέας

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.