fbpx
Skip to main content

Ερώτημα: Θα περικοπούν οι συντάξιμες αποδοχές συνταξιούχου αν συνεχίσει να είναι μέλος ΟΕ;

Ερώτημα: Μέλος εταιρίας οε που είναι ασφαλισμένος απο το 1982   και έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας για σύνταξη μπορεί να βγει σε σύνταξη και να εξακολουθήσει να είναι μέλος εταιρίας;Αν ναι θα του κοπει η σύνταξη του κατα ένα ποσοστό;

Συνοπτική Απάντηση

Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα

Πλήρης Απάντηση

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 20 του Ν.4387/2016 1. «Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα. Για το διάστημα αυτό καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τον απασχολούμενο συνταξιούχο, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις του παρόντος νόμου.»
Οι συνταξιούχοι της παραπάνω παραγράφου υποχρεούνται πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν να δηλώσουν τούτο στον φορέα κύριας ασφάλισης του Ε.Φ.Κ.Α., καθώς και στο ΕΤΕΑ ή στον φορέα επικουρικής ασφάλισης από τον οποίο συνταξιοδοτούνται. Παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου του ποσού που έπρεπε να του παρακρατηθεί, συμφώνως με το παρόν άρθρο, κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του ή της αυτοαπασχόλησής του, που επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 4,56%, ο δε Ε.Φ.Κ.Α. δικαιούται να συμψηφίζει το ποσό με μελλοντικές συντάξεις και μέχρι του ύψους του 1/4 της συντάξεως.
Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 20 του Ν.4387/2016 οι παραπάνω διατάξεις έχουν εφαρμογή για όσους θα αναλάβουν εργασία ή θα αυτοαπασχοληθούν, γενικά, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και εντεύθεν.

Το ομόρρυθμο ή ετερόρρυθμο μέλος μιας εταιρείας που παρέχει τις υπηρεσίες του στην εταιρική επιχείρηση, είτε σε εκπλήρωση υποχρέωσης του που απορρέει από την εταιρική σύμβασή, είτε υπό μορφή εταιρικής εισφοράς, είτε ως δικαιολογημένη ανάμιξη στη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων για την προαγωγή του εταιρικού σκοπού, δεν υπάγεται στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Τα ομόρρυθμα μέλη θα καταβάλλουν εισφορές βάσει του Κ.Φ.Α. του φορολογικού έτους σύμφωνα με το άρθρο 39 επί των κερδών της ΟΕ ανάλογα με το ποσοστό τους.

Συνεπώς αν εξακολουθήσει να είναι εταίρος και μετά την συνταξιοδότηση του, θα υποστεί περικοπή της τάξης του 60% και θα καταβάλλει εισφορές με το αρ. 39 του Ν.4387/2016 ως ελεύθερος επαγγελματίας.


Πηγή: e-forologia.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.