fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Σημαντική Εγκρύκλιος για Κοινωφελή Ιδρύματα

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπ.Οικ. στην παρακάτω επιστολή μας:

 

ΠΡΟΣ
Υπουργείο Οικονομικών
Αν. Προϊστάμενο Δ/νσης Βιβλίων και Στοιχείων, κο Σαΐτη Ευθύμιο

ΚΑΤ’ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2015


ΘΕΜΑ : Παράταση για τις αλλαγές των κοινωφελών ιδρυμάτων στα μητρώα των Δ.Ο.Υ. βάσει της ΠΟΛ.1003/31.12.2014.

Αξιότιμε κύριε Σαΐτη,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1003/2014, θα χρειαστεί να γίνουν αλλαγές στα μητρώα των Δ.Ο.Υ. για τα μικρά κοινωφελή ιδρύματα, λόγω των : άρθρο 1: παρ. 7, άρθρο 2: 2.2.γ.και 2.8, άρθρο 2: παρ.10 3.10.1.στ.
Σας υπενθυμίζουμε ότι μέχρι 31/12/2013 τα μικρά κοινωφελή ιδρύματα δεν είχαν θεωρηθεί νομικά πρόσωπα. Επομένως, μέχρι σήμερα δεν τηρούσαν βιβλία εσόδων- εξόδων, βάσει του Ν. 2039/1939 και του Ν. 4182/2013, ούτε είχαν υποχρέωση να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία. Πλέον μπαίνουν στα μητρώα των Δ.Ο.Υ. ως οντότητες έχοντας για πρώτη φορά λογιστικά αρχεία, σύμφωνα με τα Ε.Λ.Π..
Επιπλέον, σας τονίζουμε ότι τα Διοικητικά Συμβούλια των μικρών κοινωφελών ιδρυμάτων ήταν ιδιαίτερα διστακτικά και σε πολλά ιδρύματα δεν έχουν γίνει οι αλλαγές στα μητρώα των Δ.Ο.Υ., όπως θα έπρεπε.
Συνεπώς, θα χρειαστεί:
•    Να δοθούν διευκρινίσεις για τα παραπάνω και να υπάρξει ενημέρωση για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για κάθε κοινωφελές ίδρυμα.
•    Να δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία που αφορά τις αλλαγές στα μητρώα.
Σε αναμονή της άμεσης απάντησής σας.

Με τιμή
το Δ.Σ.

 

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.