Πως έκλεισαν "γκάφα" με άδικη φορολόγηση κατοίκων εξωτερικού
Νομοθετική «τρύπα» στον τρόπο φορολόγησης του εισοδήματος των κατοίκων εξωτερικού έκλεισε το υπουργείο Οικονομικών στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο.
Πριν τη νομοθετική παρέμβαση ορισμένοι Έλληνες που για ένα χρονικό διάστημα μερικών ετών βρέθηκαν στο εξωτερικό αντιμετώπισαν την αρνητική έκπληξη να κληθούν να φορολογηθούν στην Ελλάδα και για τα εισοδήματα που απέκτησαν κατά την απουσία τους από τη χώρα.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος που έζησε στις ΗΠΑ για τρία χρόνια και δεν δήλωσε στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού το γεγονός ότι πλέον κατοικεί μόνιμα σε άλλη χώρα, εφόσον επαναπάτρισε εισόδημα θα έπρεπε να πληρώσει φόρο για αυτό το εισόδημα (που απέκτησε στο εξωτερικό) και στην Ελλάδα. Αυτό γίνεται διότι θεωρείται τυπικά, εφόσον δεν είχε υποβάλει τη σχετική δήλωση, φορολογικός κάτοικος Ελλάδας που σημαίνει ότι φορολογείται για το παγκόσμιο εισόδημά του στην Ελλάδα.
Έτσι, Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού που επανήλθαν στην Ελλάδα κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο έως και 45% για το εισόδημα που έφεραν στη χώρα αλλά το οποίο είχε αποκτηθεί στο εξωτερικό.
Το θέμα λύθηκε όμως μετά από αντιδράσεις ορισμένων Ελλήνων του εξωτερικού με νομοθετική παρέμβαση που έγινε σε πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο. Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι εφόσον οι φορολογούμενοι μπορούν να αποδείξουν με στοιχεία ότι την επίμαχη περίοδο που αποκτήθηκε το εισόδημα στο εξωτερικό αυτοί πράγματι κατοικούσαν εκτός ελληνικών συνόρων τότε απαλλάσσονται από τον φόρο στην Ελλάδα. Σαν στοιχεία που μπορούν να αποδείξουν τη μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό είναι η υποβολή φορολογικής δήλωσης στην ξένη χώρα, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.ά.
Το θέμα αφορούσε πολύ περιορισμένο αριθμό φορολογούμενων οι οποίοι με εμβάσματα προς το εσωτερικό έφεραν χρήματα τα οποία και δήλωσαν στην φορολογική τους δήλωση.
Πηγή:www.capital.gr