Skip to main content

Μέθοδοι εφαρμογής των ΣΑΔΦ στην ελληνική φορολογική νομοθεσία

Στην ελληνική έννομη τάξη οι διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες έχουν κυρωθεί με νόμο και έχουν τεθεί σε ισχύ, υπερισχύουν της εθνικής νομοθεσίας σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 28 του Συντάγματος.


    Γενικά στις Σ.Α.Δ.Φ. εφαρμόζονται δύο μέθοδοι: Η μέθοδος της εξαίρεσης σύμφωνα με την οποία το κράτος κατοικίας δεν φορολογεί το εισόδημα που κτάται στο άλλο συμβαλλόμενο κράτος, μπορεί όμως να το συμπεριλάβει στο σύνολο των εισοδημάτων του φορολογουμένου έτσι ώστε αυτός να φορολογηθεί με υψηλότερο συντελεστή (προοδευτικότητα της φορολογίας). Η άλλη μέθοδος είναι αυτή της πίστωσης του φόρου όπου το κράτος της κατοικίας προβαίνει στην έκπτωση του φόρου που αναλογεί σε αυτό, του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή και μέχρι του ποσού του φόρου που οφείλεται σε αυτό.

    Περαιτέρω, για την εφαρμογή των Σ.Α.Δ.Φ. ισχύει η πιστοποίηση κατά την οποία ο αλλοδαπός δικαιούχος του εισοδήματος επικαλείται την οικεία Σ.Α.Δ.Φ. και ζητεί την άμεση εφαρμογή της, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην οποία είναι κατά κανόνα ενσωματωμένο «πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας», συμπληρωμένο, υπογεγραμμένο και σφραγισμένο κατάλληλα από την αρμόδια αλλοδαπή φορολογική αρχή. Κατά τη μέθοδο της επιστροφής γίνεται παρακράτηση κατ’ αρχήν του φόρου, σύμφωνα με τις διατάξεις της εσωτερικής νομοθεσίας και κατόπιν ο αλλοδαπός δικαιούχος του εισοδήματος ζητάει με αίτησή του την επιστροφή του παρακρατηθέντος φόρου, βάσει της οικείας Σ.Α.Δ.Φ. στην οποία είναι ενσωματωμένο κατά κανόνα το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας. Σημειώνουμε πάντως πως με την εγκύκλιο Ε.7911/120/10.4.1985 ΠΟΛ 79 καθιερώθηκε η διαδικασία επιστροφής του φόρου (Refund system) η οποία όμως όπως διευκρινίστηκε με την εγκύκλιο Δ. 537/170/27.1.1988 ΠΟΛ. 25 έχει εφαρμογή μόνο σε δικαιώματα (royalties) και μερίσματα (Dividends).

    Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι επειδή η χώρα μας από την 1/1/2014 έχει υιοθετήσει τη μέθοδο της παρακράτησης του φόρου με βάση του άρθρου 62 παρ. 3 του Ν. 4172/2013, θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση από τον αλλοδαπό δικαιούχο φορολογικό κάτοικο ξένης χώρας με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει Σ.Α.Δ.Φ. για την πλήρη ή μερική του απαλλαγή από την παρακράτηση φόρου για εισοδήματα που αποκτώνται στην Ελλάδα.

    Τέλος ο αναγνώστης θα πρέπει να γνωρίζει ότι αρμόδια υπηρεσία για θέματα Σ.Α.Δ.Φ. είναι η Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων  - Τμήμα Φορολογικών Θεμάτων του Υπ. Οικονομικών, Καρ. Σερβίας 8 – 10184 Αθήνα.

Πηγή: e-forologia.gr

Εγγραφείτε στο newsletter του
Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών