Η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η δέσμευση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον (2013) για την διενέργεια δημοψηφίσματος, σχετικώς με την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), υλοποιείται νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.
Ήδη, αποφασίστηκε το δημοψήφισμα να γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο. Το αποτέλεσμα όποιο και αν είναι, θα κρίνει πολλά σημαντικά πράγματα και ασφαλώς, θα σημάνει μελλοντικές εξελίξεις, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές πλαίσιο. Η Βρετανία, για δικούς της διαφορετικούς λόγους, σε σχέση με Δανία, Σουηδία, δεν εντάχθηκε στην Ευρωζώνη, αλλά προτίμησε να διατηρήσει το εθνικό της νόμισμα. Πολλοί αναλυτές τότε ερμήνευσαν την απόφαση αυτή της χώρας, ως κίνηση που δεν θα πρόσθετε περαιτέρω δεσμεύσεις με την «οικογένεια» της Ευρώπης. Διατηρούσε, τρόπον τινά, μια μορφή ανεξαρτησίας και ελευθερίας κινήσεων, ενώ το παραδοσιακό της νόμισμα θα εξακολουθούσε να ανταλλάσσεται στις διεθνείς αγορές. Αυτό θα έκανε πιο εύκολο ένα ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Ωστόσο, ιδιαίτερα επισημαίνεται η αναφορά του πρωθυπουργού Κάμερον το 2013, η οποία σήμερα αποκτά ειδικό βάρος: «Εάν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προκύψει αποχώρηση της χώρας μας από την ΕΕ, προφανώς δεν μπορούμε να αποχωρήσουμε από την Ευρώπη, εφόσον ανέκαθεν ήταν και θα είναι η μεγαλύτερη αγορά μας και βέβαια για πάντα η ευρωπαϊκή μας γειτονιά». Η Βρετανία (Ηνωμένο Βασίλειο), έγινε μέλος της τότε ΕΟΚ, μαζί με την Δανία και την Ιρλανδία το 1973, οπότε προστέθηκαν τρία μέλη στα ήδη υπάρχοντα έξι (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία) που συνιστούσαν τον πυρήνα της, από το 1952. Για την Ιστορία, η Ελλάδα έγινε, σε λίγα χρόνια, το 10ο μέλος της Κοινότητας, το 1981, ενώ από το 2013 και μετά, όπου προστέθηκε η Κροατία, τα μέλη της ΕΕ είναι πλέον 28. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Γροιλανδία (αυτοδιοικούμενο έδαφος, αλλά υπό την κυριαρχία της Δανίας) απεχώρησε από την ΕΟΚ το 1985, μετά από την διενέργεια δημοψηφίσματος.
Τι σημαίνει η πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ
Σε ό,τι αφορά τις Ελληνικές επιχειρήσεις (εννοείται και τις επιχειρήσεις των υπολοίπων χωρών – μελών) που πραγματοποιούν εισαγωγές ή εξαγωγές από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα έχει εφαρμογή πλέον το πληροφοριακό σύστημα VIES. Ως προς τις εισαγωγές, τα αγαθά θα εκτελωνίζονται, αφού τα σύνορα δεν θα είναι πλέον ανοικτά για την ελεύθερη διακίνηση, θα καταβάλλονται οι φόροι και ο ΦΠΑ και εν συνεχεία θα διατίθενται στην Ελληνική αγορά. Ως προς τις εξαγωγές, τα αγαθά θα διακινούνται μεν ελεύθερα φόρου από την χώρα αποστολής, ωστόσο όταν θα φθάνουν στα σύνορα της Βρετανίας (χώρα προορισμού) θα υφίστανται τον ανάλογο εκτελωνιστικό έλεγχο. Υπό την έννοια αυτή, θα έχουμε αύξηση των χρόνων παράδοσης - παραλαβής και πρόσθετο κόστος. Αντίστοιχες αλλαγές θα έχουμε και στον τομέα της λήψης ή παροχής υπηρεσιών. Σημαντικό θέμα θα προκύψει για ένα μεγάλο μέρος της Εθνικής Νομοθεσίας του Η.Β., το οποίο όλες αυτές τις δεκαετίες έχει προσαρμοστεί σε ευρωπαϊκά πλαίσια, αλλά και πλήθος Ευρωπαϊκών νομοθετημάτων που ισχύουν σε όλες τις χώρες – μέλη, ως κοινό νομοθετικό πλαίσιο. Ιδιαίτερα προβλήματα θα προκληθούν από το γεγονός της αλλαγής του καθεστώτος της ελεύθερης διακίνησης του ανθρώπινου δυναμικού, Ευρωπαίων πολιτών και επιχειρήσεων που αναζήτησαν εργασία και εγκαταστάθηκαν στην χώρα αυτή, αλλά και για όσους στο μέλλον θα σχεδιάσουν κάτι τέτοιο. Από την άλλη πλευρά, οι βρετανικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες και δραστηριοποιούνται ήδη σε χώρες της ΕΕ, πώς θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς, μετά το Βrexit; Θα υιοθετηθεί το καθεστώς του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος), ή ενδεχομένως, ένα καθεστώς «τύπου» Ελβετίας; Σε κάθε περίπτωση, η προσαρμογή θα είναι δύσκολη.
Ασφαλώς, στην περίπτωση της εξόδου, θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο προσαρμογής. Ωστόσο, η αβεβαιότητα αυτή, συνηθέστατα, προκαλεί υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος, συνεπώς μία εξασθένηση της στερλίνας θα αυξήσει τα προβλήματα κόστους παραγωγής γενικότερα και θα επηρεάσει αρνητικά, τουλάχιστον σε επίπεδο μεσαίων εισοδημάτων, την ζήτηση των ευρωπαίων πολιτών για εκπαιδευτικές υπηρεσίες που παρέχονται από τα Αγγλικά Πανεπιστήμια. Στη συνέχεια, πώς θα διαμορφωθεί η συναλλαγματική ισοτιμία; Γιατί μπορεί η χώρα να μην ανήκει στην ευρωζώνη, ωστόσο πολλοί παράγοντες, εξ αιτίας της εφαρμογής κοινής πολιτικής με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε πολλούς τομείς της οικονομίας, συγκροτούν μια ασπίδα προστασίας για την στερλίνα. Η Τράπεζα της Αγγλίας, ήδη, ευσχήμως κάνει αναφορά σε κινδύνους που θα επέλθουν από την αποκοπή της χώρας από το Ευρωπαϊκό άρμα (Reuters A.).
Όσοι από τους Βρετανούς πολίτες διακατέχονται από την ιδεοληψία της παλαιάς και κραταιάς αυτοκρατορίας, φαντάζονται ότι θα «ελευθερωθούν» από τα υποτιθέμενα δεσμά της ενωμένης Ευρώπης και θα έχουν ανεξαρτησία να εφαρμόσουν την εθνική τους πολιτική. Αυτό, πράγματι, παραμένει ιδεοληψία, δηλαδή νοσηρή φαντασίωση, η οποία μόνο δυσάρεστα αποτελέσματα θα έχει. Τα τελευταία σαράντα χρόνια που η χώρα ενσωμάτωσε την έννοια της ευρωπαϊκής ενοποίησης, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό πεδίο, τα οφέλη ήταν σημαντικά. Η Ευρωπαϊκή αγορά και οι λοιποί ευρωπαίοι καταναλωτές, δεν θα ήταν τόσο κοντά στους Βρετανούς, αν δεν υπήρχαν κοινά προγράμματα, κοινές επιδιώξεις και ελευθερία στην διακίνηση.
Ο χρόνος θα μετρήσει τελείως αντίστροφα, σε περίπτωση εξόδου.
Ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και η Ευρωπαϊκή οικογένεια δεν θα «χάσει» την Βρετανία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνει ενωμένη.
Η Ευρωπαϊκή γειτονιά είναι εδώ…
Νίκος Σγουρινάκης
Πηγή: epixeirisi.gr