Ερώτημα: Πως αντιμετωπίζεται λογιστικά και φορολογικά η φύρα;
Ερώτημα:
Α.1. Η φυρα ( πχ στην παραγωγη τυριου, στο ψησιμο κρεας κλπ ), με ποια εγγραφη κ με τι δικαιολογητικο απεικονιζεται στα λογιστικα βιβλια?
A.2. Υπαρχει καποιο ποσο ή % πχ επι τζιρου που αποδεχεται η ελεγκτικη αρχη?
Β.1. Τα εξοδα μεταφορας για την αποστολη των προιοντων ή παραλαβης των αβ υλων προσαυξανουν το κοστος παραγωγης?
Τα εξοδα κινησης με ιδιοκτητα μεσα για την αποστολη των προιοντων ή παραλαβης των αβ υλων προσαυξανουν το κοστος παραγωγης?
B.2. Γενικα θα ηθελα να μου πειτε οταν κανω κοστολογηση στην παραγωγη καποιου προιον ποιες δαπανες απο την ομαδα 6 του εγλσ προσαυξανουν το κοστος παραγωγης?
B.3. Ειναι στην ευχερεια της επιχειρησης ποιες δαπανες θεωρει δαπανες παραγωγης ετσι ωστε σε καποιον ελεγχο να μην αντιμετωπισει προβλημα?
Γ.1. Οι αποσβεσεις μηχανηματων, εργαλειων που χρησιμοποιουνται στην παραγωγη του προιοντος προσαυξανουν το κοστος παραγωγης?
Γ.2. Οι αποσβεσεις κτιριων κ γενικα κτιριακων εγκαταστασεων στα οποια γινεται η παραγωγη του προιοντος προσαυξανουν το κοστος παραγωγης?
Ε) Μετα την καταργηση του βιβλιου κοστολογιου, βιβλιο τεχνικων προδιαγραφων, πως μπορω να αποδειξω στον ελεγχο την κοστολογηση ενος προιοντος? Πχ ενα φυλλο excel?
Σας ευχαριστω
Συνοπτική Απάντηση
Για τη φύρα δεν διενεργείται εγγραφή, η διαφορά εμφανίζεται κατά την απογραφή και δεν εκδίδεται κάποιο στοιχείο κατά την διακίνηση προς χώρους απόρριψης, εφόσον δεν έχει καμία εμπορευματική αξία για τον αποστολέα. Ακόμα, στην φορολογική και λογιστική νομοθεσία δεν ορίζεται κάποιο ποσοστό το οποίο αποδέχονται οι ελεγκτικές αρχές, καθώς αυτό προσδιορίζεται κατά περίπτωση με βάση τα πραγματικά γεγονότα
Πλήρης Απάντηση
1. Φύρα
1.1. Τα υπολείμματα όταν, σαν άχρηστα, απορρίπτονται, αντιπροσωπεύουν μέρος της βιομηχανικής απώλειας (π.χ. φύρας). Τα υπολείμματα δεν παρακολουθούνται διακριτά στα ΕΛΠ. Εφόσον υιοθετηθεί το σχέδιο λογαριασμών των ΕΛΠ και καταργηθεί ο λογαριασμός αυτός, το αντίστοιχο κόστος θα παρακολουθείται με το κόστος της Παραγωγής σε εξέλιξη. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει λόγος ο λογαριασμός αυτός να καταργηθεί, καθώς το κόστος του καταλήγει στο κόστος πωληθέντων, όπως και το κόστος της παραγωγής σε εξέλιξη και μπορεί να συνεχίσει να παρακολουθείται διακριτά. Αποτελεί επιλογή της οντότητας.
Τα υπολείμματα είναι υλικά αγαθά που χρεώνονται μόνο κατά την απογραφή, καθώς δεν ανήκουν στα αποθέματα που μία επιχείρηση μπορεί να αγοράσει.
1.2. Στην λογιστική οδηγία εφαρμογής του Ν.4308/2014 αναφέρεται ότι δεν απαιτείται η έκδοση του παραστατικού διακίνησης για διακίνηση αγαθών που δεν έχουν καμία εμπορευματική αξία για τον αποστολέα, για τον παραλήπτη ή για κάποιον τρίτο, διαζευκτικά ή αθροιστικά και η διάθεσή αυτών αυτούσιων ή μη, δεν επιφέρει κανένα έσοδο. Δεν εκδίδεται δηλαδή, το εν λόγω στοιχείο για τη διακίνηση άχρηστων ή ακατάλληλων εμπορευμάτων, προϊόντων ή υπολειμμάτων (π.χ. περισυλλογή και διακίνηση προς καταστροφή ή ανακύκλωση, ληγμένων φαρμακευτικών προϊόντων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν ενσωματώνουν καμία εμπορευματική αξία), σε χώρους απόρριψης (π.χ. χωματερές, κ.λπ.).
1.3. Σύμφωνα με τα παραπάνω, για τη φύρα δεν διενεργείται εγγραφή, η διαφορά εμφανίζεται κατά την απογραφή και δεν εκδίδεται κάποιο στοιχείο κατά την διακίνηση προς χώρους απόρριψης, εφόσον δεν έχει καμία εμπορευματική αξία για τον αποστολέα. Ακόμα, στην φορολογική και λογιστική νομοθεσία δεν ορίζεται κάποιο ποσοστό το οποίο αποδέχονται οι ελεγκτικές αρχές, καθώς αυτό προσδιορίζεται κατά περίπτωση με βάση τα πραγματικά γεγονότα.
2. Έξοδα μεταφοράς - κίνησης, δαπάνες παραγωγής
2.1. Στη Λογιστική Οδηγία των ΕΛΠ αναφέρεται:
20.2.1 Το κόστος κτήσης των αποθεμάτων περιλαμβάνει το σύνολο των δαπανών που απαιτούνται για να φθάσουν αυτά στην παρούσα θέση και κατάστασή τους. Ο όρος «παρούσα θέση» αναφέρεται στη γεωγραφική θέση στην οποία βρίσκονται (π.χ. σε αποθήκη στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη). Ο όρος «κατάσταση» αναφέρεται στο στάδιο επεξεργασίας για παραγόμενα προϊόντα.
20.2.2 Το κόστος αγοράς για εμπορεύματα και υλικά περιλαμβάνει την τιμή αγοράς, τους εισαγωγικούς δασμούς και άλλους φόρους (εκτός εκείνων που η οντότητα μπορεί στη συνέχεια να ανακτήσει από την φορολογική αρχή, όπως ο ΦΠΑ), μεταφορικά, κόστη παράδοσης και άλλα κόστη άμεσα επιρριπτέα στην απόκτηση των ετοίμων αγαθών, υλικών και υπηρεσιών. Εμπορικές εκπτώσεις, μειώσεις τιμών και άλλα παρόμοια στοιχεία αφαιρούνται κατά τον προσδιορισμό του κόστους κτήσης των αποθεμάτων.
2.2. Στις παρ. 3 και 4 του άρθρου 20 του Ν.4308/2014 ορίζεται ότι: «3. Το κόστος παραγωγής προϊόντος ή υπηρεσίας προσδιορίζεται με μία από τις γενικά αποδεκτές μεθόδους κοστολόγησης και περιλαμβάνει:
α) Το κόστος πρώτων υλών, αναλώσιμων υλικών, εργασίας και άλλο κόστος που σχετίζεται άμεσα με το εν λόγω στοιχείο και
β) μία εύλογη αναλογία σταθερών και μεταβλητών εξόδων που σχετίζονται έμμεσα με το εν λόγω στοιχείο, στο βαθμό που τα έξοδα αυτά αναφέρονται στην περίοδο παραγωγής.
4. Τα κόστη διανομής και διοίκησης δεν επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής
5. Όταν απαιτείται σημαντική περίοδος χρόνου για να καταστούν τα αποθέματα έτοιμα για την προοριζόμενη χρήση ή πώλησή τους, το κόστος των αποθεμάτων μπορεί να επιβαρύνεται με τόκους εντόκων υποχρεώσεων, κατά το μέρος που οι τόκοι αυτοί αναλογούν στα εν λόγω αποθέματα και για την προαναφερθείσα περίοδο».
2.3. Στη λογιστική οδηγία εφαρμογής του Ν.4308/2014 αναφέρεται :
«20.3.1 Όταν υπάρχει παραγωγική ή μεταποιητική διαδικασία για προϊόντα ή υπηρεσίες, το κόστος κτήσης αυτών προσδιορίζεται με μία από τις γενικά αποδεκτές μεθόδους κοστολόγησης.
20.3.2 Το έμμεσο κόστος παραγωγής (σταθερό ή μεταβλητό) της περιόδου κατανέμεται με μια εύλογη αναλογία στο κόστος παραγωγής των επιμέρους προϊόντων ή υπηρεσιών.
20.3.3 Ιδιαίτερα, το σταθερό κόστος παραγωγής (αποσβέσεις, συντήρηση, κ.λπ.) επιμερίζεται με μια εύλογη αναλογία στα επιμέρους παραγόμενα προϊόντα, λαμβάνοντας υπόψη την κανονική παραγωγική δυναμικότητα των παγίων σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Το μέγεθος αυτό μπορεί να προκύπτει και απολογιστικά, ως μέσος όρος ενός αριθμού περιόδων.
20.3.4 Η απαίτηση για εύλογη κατανομή συνεπάγεται ότι το σταθερό κόστος που αναλογεί σε μειωμένη παραγωγή (κόστος αδράνειας ή κόστος υποαπασχόλησης) αναγνωρίζεται κατευθείαν στην κατάσταση αποτελεσμάτων προσαυξάνοντας το κόστος πωληθέντων, χωρίς να επιβαρύνει το κόστος παραγωγής των αποθεμάτων. Ωστόσο, όταν το κόστος αδράνειας είναι σημαντικό, για την εύλογη παρουσίαση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, το ποσό αυτό μπορεί να μην επιβαρύνει το κόστος πωλήσεων αλλά να ενσωματώνεται στο κονδύλι «Λοιπά έξοδα και ζημιές», με κατάλληλη γνωστοποίηση στο προσάρτημα.
20.5.1 Όταν απαιτείται σημαντική περίοδος χρόνου για να καταστούν τα αποθέματα έτοιμα για την προοριζόμενη χρήση ή πώλησή τους, το κόστος των αποθεμάτων μπορεί να επιβαρύνεται με τόκους εντόκων υποχρεώσεων, κατά το μέρος που οι τόκοι αυτοί αναλογούν στα εν λόγω αποθέματα και για την προαναφερθείσα περίοδο. Η ρητή αναφορά του νόμου σε «σημαντική περίοδο χρόνου για να καταστούν τα αποθέματα έτοιμα για την προοριζόμενη χρήση ή πώλησή τους» θέτει ένα όριο σημαντικότητας κατά την κρίση της οντότητας.
20.5.2 Συνήθεις περιπτώσεις αποθεμάτων, το κόστος των οποίων μπορεί να επιβαρύνεται με τόκους, είναι η κατασκευή ακινήτων, η παραγωγή βιολογικών προϊόντων (π.χ. ιχθυοκαλλιέργεια), τα προϊόντα που απαιτούν σημαντικό χρόνο ωρίμανσης (π.χ. τυρί ή κρασί), καθώς και τα επί παραγγελία παραγόμενα αποθέματα που απαιτούν σημαντική κατασκευαστική περίοδο.
20.5.3 Διευκρινίζεται ότι η απαίτηση του άρθρου 17 για συνέπεια στην εφαρμογή των λογιστικών πολιτικών σημαίνει ότι η δυνατότητα επίρριψης τόκων στην παραγωγή παρέχεται για το σύνολο των παραγόμενων ειδών, παγίων ή αποθεμάτων. Δηλαδή, δεν γίνεται αποδεκτή η επίρριψη τόκων μόνο στα αποθέματα και όχι στα ιδιοπαραγόμενα πάγια εφόσον υπάρχουν.
Πολλώ δε μάλλον, δεν είναι αποδεκτή η επίρριψη αναλογίας τόκων σε επιλεγμένα μόνο στοιχεία των αποθεμάτων ή των ιδιοπαραγόμενων παγίων.
20.5.4 Η δυνατότητα επίρριψης τόκων παρέχεται και για συμβόλαια παροχής υπηρεσιών που λογιστικοποιούνται με τη μέθοδο του ποσοστού ολοκλήρωσης».
2.4. Σύμφωνα με τα παραπάνω, κατά την άποψή μας, το κόστος παραγωγής προσδιορίζεται με μια εύλογη αναλογία εξόδων που προσδιορίζεται με το φύλλο μερισμού των δαπανών. Επομένως, λαμβάνονται υπόψη τα μεταφορικά έξοδα που καταβάλλονται για την παραλαβή των α΄ και β΄ υλών, αλλά όχι τα μεταφορικά έξοδα που γίνονται για την αποστολή των προϊόντων σε πελάτες καθώς αυτά δεν αφορούν την περίοδο παραγωγής. Το ίδιο ισχύει και για τα έξοδα κίνησης ιδιόκτητων μέσων.
Ακόμα, σύμφωνα με τις αρχές της λογιστικής και της κοστολόγησης, λαμβάνονται υπόψη και οι αποσβέσεις μηχανημάτων και εργαλείων που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή του προϊόντος.
Όσον αφορά τις αποσβέσεις κτηριακών εγκαταστάσεων, λαμβάνονται υπόψη κατά το μέρος που οι εγκαταστάσεις αυτές αφορούν την παραγωγική διαδικασία π.χ. αποσβέσεις εργοστασίου. Δεν λαμβάνονται υπόψη αποσβέσεις αποθηκευτικών χώρων, γραφείων, κ.λπ..
3. Κοστολόγιο προϊόντων
Στην παρ. 3.1.2 της Λογ. Οδηγίας αναφέρεται:
3.1.2 Τα λογιστικά αρχεία είναι τα ηλεκτρονικά ή φυσικά μέσα, στα οποία περιέχονται πληροφορίες αναγκαίες για την κατάρτιση και τον έλεγχο των χρηματοοικονομικών καταστάσεων. Τα λογιστικά αρχεία περιλαμβάνουν βάσεις πρωτογενών πληροφοριακών δεδομένων, παραστατικά των συναλλαγών και γεγονότων (λογιστικά στοιχεία), και άλλα λογιστικά αρχεία (λογιστικά βιβλία) στα οποία καταχωρούνται δεδομένα των συναλλαγών και γεγονότων. Ενδεικτικά παραδείγματα λογιστικών αρχείων είναι:
α) οι βάσεις δεδομένων ενός συστήματος πληροφορικής και οι αναλυτικές και συγκεντρωτικές αναφορές που παράγει, όπως τα κλασικά λογιστικά βιβλία (ημερολόγια, αναλυτικά και συγκεντρωτικά καθολικά και αναλυτικές απογραφές περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων),
β) οι τεχνικές προδιαγραφές που χρησιμοποιεί μια βιοτεχνική ή βιομηχανική επιχείρηση για την παραγωγή των προϊόντων και των υπηρεσιών της,
γ) αρχεία στα οποία παρακολουθούνται τα αποθέματα και οι κινήσεις τους κατά ποσότητα ή και αξία,
δ) τα κοστολογικά δεδομένα μιας περιόδου στα οποία αποτυπώνεται η συγκέντρωση του κόστους και η κατανομή του στους τελικούς φορείς (προϊόντα και υπηρεσίες),
ε) αναλυτικά υπολογιστικά φύλλα σε οποιαδήποτε μορφή, στα οποία γίνεται επεξεργασία δεδομένων για παραγωγή στοιχείων προς αυτούσια χρήση ή περαιτέρω επεξεργασία,
...
Η παρακολούθηση του κόστους της επιχείρησης μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε τρόπο η διοίκηση της εταιρείας κρίνει ότι εξυπηρετούνται καλύτερα η λειτουργία της εξαγωγής του κόστους, καθώς και οι ελεγκτικές επαληθεύσεις. Κατά την άποψή μας, εφόσον παρέχονται οι αναγκαίες πληγοροφορίες, δεν υπάρχει περιορισμός στη μορφή του αρχείου (π.χ. excel).
Πηγή: e-forologia.gr