Ερώτημα: Δικαιούται εργαζόμενος με μερική απασχόληση την προσαύξηση της 6ης ημέρας;
Ερώτημα: 1η Ερώτηση :
Εργαζόμενοι με σύμβαση μερικής απασχόλησης και 4 ώρες την ημέρα εργάζονται ως εξής την βδομάδα :
1ος εργαζόμενος . Δύο συνεχόμενες μέρες
2ος εργαζόμενος . Τρεις συνεχόμενες μέρες
3ος εργαζόμενος . Τρεις μη συνεχόμενες μέρες
Δικαιούται ή όχι κάποιος από τους παραπάνω εργαζόμενους ασφάλιση μιας επιπλέον μέρας και αν δικαιούται τότε υπάρχει υποχρέωση και καταβολής επιπλέον μισθού μιας μέρας ?
2η Ερώτηση :
Στην εκ περιτροπής απασχόληση υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός (π.χ. εννέα μήνες ) και αν αυτό συμβεί τι επιπτώσεις έχει ο εργοδότης ?
3η Ερώτηση :
Όταν οι εργαζόμενοι δεν αμείβονται από τον εργοδότη μέσω τράπεζας, αλλά με μετρητά , εκτός από το φορολογικό πρόβλημα που δημιουργείται (μη αναγνώριση της δαπάνης) , υπάρχει και κάποια επίπτωση από το ΕΦΚΑ-ΙΚΑ ή από την επιθεώρηση εργασίας στον εργοδότη ή τους εργαζόμενους ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ .
Συνοπτική Απάντηση
Στην περίπτωση της μερικής απασχόλησης οι ημέρες ασφάλισης είναι οι ίδιες με τις ημέρες απασχόλησης
Πλήρης Απάντηση
i) Όχι, δεν υπάρχει θέμα ασφάλισης μιας επιπλέον ημέρας στην περίπτωση της μερικής απασχόλησης.
Στην περίπτωση της μερικής απασχόλησης οι ημέρες ασφάλισης είναι οι ίδιες με τις ημέρες απασχόλησης με δεδομένο ότι ο ημερήσιος μισθός είναι ίσος ή μεγαλύτερος από το ποσό του Τ.Η. της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης (11,06 ευρώ).
ii) Όσον αφορά τον έλεγχο από το πρώην ΙΚΑ.
Το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι στην περίπτωση απασχόλησης εργαζόμενου με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης ειδικά όταν αυτή αμφισβητείται (είτε από τον εργαζόμενο με υποβολή καταγγελίας είτε από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΙΚΑ). Η ύπαρξη αμοιβής μέσω τραπέζης τεκμηριώνει την συγκεκριμένη εργασιακή σχέση.
θα επανέλθουμε με το εργατικό σκέλος.
Βάσει της παρ.3 του άρθρου 2 του Ν.3846/2010, κατά την κατάρτιση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκειά της ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν κάθε μορφής απασχόλησης εκ περιτροπής.
Εκ περιτροπής απασχόληση θεωρείται η απασχόληση κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή κατά λιγότερες εβδομάδες το μήνα ή κατά λιγότερους μήνες το έτος ή και συνδυασμός αυτών κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο εργασίας.
Η παρεχόμενη από το άρθρο αυτό προστασία καλύπτει και τους απασχολούμενους με βάση τις συμφωνίες του προηγούμενου εδαφίου.
Αν περιοριστούν οι δραστηριότητές του ο εργοδότης μπορεί, αντί καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, να επιβάλλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του, η διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους εννέα (9) μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος, μόνο εφόσον προηγουμένως προβεί σε ενημέρωση και διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 260/2006 και του Ν.1767/1988.
Οι συμφωνίες ή οι αποφάσεις της παραγράφου αυτής γνωστοποιούνται μέσα σε οκτώ (8) ημέρες από την κατάρτιση ή τη λήψη τους στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας.
Η υπέρβαση του ορίου των εννέα μηνών, επιβολής των εργαζόμενων μονομερώς σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, αποτελεί καταχρηστικό μέτρο και βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.
Τα ελεγκτικά όργανα του ΣΕΠΕ είναι αρμόδια για να κρίνουν αν τηρήθηκε η διαδικασία επιβολής στο προσωπικό του καθεστώτος εκ περιτροπής εργασία (αν ακολουθήθηκαν οι σωστές διατάξεις, έγινε σαφής ενημέρωση, διαβούλευση κ.λπ).
Αρμόδιοι φορείς για απόδοση δικαίου και επιβολής προστίμων είναι τα διοικητικά δικαστήρια.