Επιστολή Λ.Σ.Α.: Αίτημα επανεξέτασης των διατάξεων του νέου νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή
Προς:
-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
- Υπουργό, κα Αχτσιόγλου Ευτυχία
Κοινοποίηση:
- Αναπ. Υπουργό, κα Φωτίου Θεανώ
- Υφυπουργός, κο Πετρόπουλο Αναστάσιο
-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
- Πρόεδρο, κο Κόλλια Κωνσταντίνο
Αθήνα, 07 Μαΐου 2019
Θέμα: «Αλλαγές στα εργατικά-Νέο νομοσχέδιο»
Αξιότιμη κυρία Αχτσιόγλου,
Στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και συγκεκριμένα στο άρθρο 53 προβλέπεται η υποχρεωτική καταχώρηση της χορηγούμενης ετήσιας άδειας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ έως και μία ώρα μετά την έναρξη πραγματοποίησής της.
Με την συγκεκριμένη διάταξη, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχετε λάβει υπόψη σας τον ανθρώπινο παράγοντα, τυχόν έκτακτα συμβάντα και ασθένειες εργαζομένων, καθώς επίσης την ποικιλία δραστηριοτήτων επιχειρήσεων, τη φύση της εκάστοτε εργασίας και τον αριθμό των εργαζομένων.
Ο εργοδότης θα υποχρεούνται να επισκέπτεται τον λογιστή του μία ώρα μετά το έκτακτο συμβάν, ή τη χορήγηση προγραμματισμένης αδείας και ο λογιστής του από τη μεριά του οφείλει να είναι διαθέσιμος οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, οποιαδήποτε ώρα.
Επιπλέον, στο άρθρο 48 προβλέπεται η ύπαρξη βάσιμου λόγου απόλυσης, ο οποίος συνδέεται είτε με τη συμπεριφορά ή τις ικανότητες του εργαζομένου είτε με τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης. Σε περίπτωση καταγγελίας δίχως βάσιμο λόγο, το άρθρο 24 του ΑνΕΚΧ προβλέπει το δικαίωμα των εργαζομένων σε επαρκή αποζημίωση ή άλλη κατάλληλη επανόρθωση.
Η επαρκής αποζημίωση των εργαζομένων οφείλει να υφίσταται σε μία ελεύθερη και δίκαιη αγορά εργασίας, είτε υπάρχει βάσιμος λόγος απόλυσης είτε όχι.
Η ύπαρξη ελευθερίας στην αγορά και συνεπώς η μη ύπαρξη εξαναγκασμού στην εργασία θα πρέπει να ισχύει και από τις δύο μεριές. Και του εργοδότη και του εργαζόμενου.
Αντιλαμβάνεστε επίσης, ότι οι επιλογές που διατίθενται ως λόγοι απόλυσης, μπορούν να προκαλέσουν δικαστικές διαμάχες, για παράδειγμα εάν πλήττεται η εικόνα του εργαζόμενου από την αιτιολογία έλλειψης ικανοτήτων ή ανάρμοστης συμπεριφοράς. Συνεπώς, προκύπτει ο κίνδυνος να υποχρεωθούν οι εργαζόμενοι, μυστικώς και παράνομα, με οποιονδήποτε τρόπο-εγγράφως ή όχι, να εγγυώνται κατά την πρόσληψή τους ότι θα αποχωρήσουν οικειοθελώς από την επιχείρηση.
Είναι σαφές ότι οι ως άνω διατάξεις αυξάνουν την γραφειοκρατία και συνεπώς, οι επιχειρήσεις ωθούνται στην απόκρυψη στοιχείων για την αποφυγή της και κατά συνέπεια στην ενίσχυση της ανεργίας και την αύξηση της μαύρης εργασίας, γεγονός που φέρνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από τον αρχικό σκοπό της δημιουργίας των διατάξεων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε θερμά, όπως επανεξετάσετε τις ως άνω διατάξεις του νομοσχεδίου.
Με τιμή
Το Δ.Σ.