Απαντήσεις σε ερωτήματα σεμιναρίου 15.10.2016
Απαντήσεις σε ερωτήματα σεμιναρίου 15.10.2016 με θέμα "ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΑΠΟ 01/01/2017":
Για να κατεβάσετε το αρχείο με τις απαντήσεις του κου Λιάζου, πατήστε εδώ.
Ερώτηση 32. (Απάντηση από κο Μιχελινάκη): Δύο δικηγόροι με δύο ατομικές επιχειρήσεις. Ο ένας εκ των δύο είναι και με πάγια αντιμισθία. Αν θέλουν να κάνουν εταιρία μπορούν μόνο αστική δικηγορική εταιρία ή επιτρέπεται και ΙΚΕ ή Ο.Ε.; Ποια συμφέρει για 100000€ κέρδη;
Απάντηση:
Σε σχέση με τις δικηγορικές και νομικές εν γένει υπηρεσίες, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι ειδικότερες ρυθμίσεις του κώδικα δικηγόρων, ν.4194/2013. Σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 3 του νόμου «η άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος δεν συνιστά εμπορική δραστηριότητα». Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο 49 του ιδίου νόμου η δικηγορική εταιρεία είναι Αστική Επαγγελματική Εταιρεία, δηλαδή μορφή προσωπικής εταιρείας.
Από τις παραπάνω διατάξεις δεν δίνεται η δυνατότητα άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος σε εμπορικές εταιρείες, ακόμα και εάν χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες δικηγόρων για την διεκπεραίωση νομικών υποθέσεων.
Προβληματισμός υφίσταται ως προς το εάν υποθέσεις που δεν αφορούν εκπροσωπήσεις σε δικαστήρια και γενικά έναντι του νόμου, αλλά αφορούν ευρύτερες νομικές υπηρεσίες, όπως π.χ. παροχή νομικών συμβουλών ή γνωμοδοτήσεις κλπ. εντάσσονται στην παραπάνω απαγόρευση ή εάν μπορούν να παρασχεθούν και από εμπορικές εταιρείες υπό την προϋπόθεση βεβαίως να συντάσσονται από δικηγόρο.
Η κρατούσα άποψη από τους δικηγορικούς συλλόγους είναι ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Παρόλο που η θέση τους αυτή εκινείται από την ανάγκη προστασίας του δικηγορικού επαγγέλματος, στερεί τη δυνατότητα σε δικηγόρους να συστήσουν και να παρέχουν μέρος των υπηρεσιών τους μέσω νομικών προσώπων (ΑΕ-ΕΠΕ-ΙΚΕ). Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η μέχρι σήμερα σχετική νομολογία, τουλάχιστον βάσει αποφάσεων δικαστηρίων κατώτερης βαθμίδας (ενδεικτικά Ειρ. Αλεξανδρούπολης 69/2015).