Skip to main content

Λ.Σ.Α.: Η φοροεπιδρομή και οι... παράπλευρες απώλειες

Λ.Σ.Α.-euro2day

Οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις από τα νέα μέτρα και γιατί επιφέρουν φαύλο κύκλο. Ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια στρατιά εξαθλιωμένων οικονομικά πολιτών και η πραγματική λύση. Γράφουν οι Μ. Πόλυγγερ - Χ. Κολίντζα.

Τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση πλήττουν το ελληνικό νοικοκυριό ακόμα περισσότερο, σε μία περίοδο που η αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων εργαζομένων έχει ήδη μειωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε, για πολλούς συμπολίτες μας, να τίθεται θέμα επιβίωσης.

Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε αρκετά είδη διατροφής, όπως διάφορα αρτοσκευάσματα μικρής επεξεργασίας, ζάχαρη, χυμοί κ.λπ., και σε αρκετές υπηρεσίες, όπως μεταφορά προσώπων (αναμενόμενη αύξηση τιμής εισιτηρίων ΜΜΜ) και επιβολή ΦΠΑ σε υπηρεσίες, όπως φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ιατρικές υπηρεσίες κ.ά., κάνουν το ήδη μειωμένο εισόδημα του Έλληνα πολίτη να εξανεμίζεται.

Μια σημαντικότερη επίπτωση, όμως, των μέτρων, που ενδεχομένως να μην είναι άμεσα ορατή, είναι το τίμημα της φορολογίας των επιχειρήσεων, που θα κληθούν να πληρώσουν οι ίδιοι οι πολίτες ως εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών.

Οι επιχειρήσεις, για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους ενόψει των νέων φορολογικών μέτρων, θα προβούν στη μείωση των λειτουργικών τους εξόδων, με πιο εύκολο και άμεσο μέτρο τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων τους και εφόσον η μείωση αυτή δεν κριθεί αρκετή, τη μείωση του αριθμού τους. Αναμένεται, επομένως, νέο κύμα ανέργων και για τους «τυχερούς» εργαζόμενους, νέα μείωση μισθών.

Οι μειώσεις μισθών, η ανεργία, η αύξηση του ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες θα ρίξει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων ακόμα πιο χαμηλά απ' ό,τι βρίσκεται σήμερα, μετατρέποντας την καθημερινότητά τους σε ακόμα πιο σκληρό αγώνα επιβίωσης και ανασφάλειας για την επόμενη μέρα που ξημερώνει.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση, για να απαλύνει τα βάρη της ελληνικής οικογένειας και να δώσει μια ανάσα στους πολίτες της, έχει θεσπίσει μέτρα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως η επιδότηση ενοικίου, σίτισης κ.λπ.

Το ζητούμενο, όμως, είναι να μπορέσει η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί ώστε να προσφέρει στους πολίτες της εργασία και αποδοχές αξιοπρεπούς επιπέδου, ώστε να εκλείψει η ανάγκη για παροχή επιδομάτων. Δυστυχώς προς το παρόν, δεν διαφαίνεται κανένας τέτοιου είδους σχεδιασμός για την ορθοπόδηση της οικονομίας και την άνοδο της αγοραστικής δύναμης και του επιπέδου ζωής των Ελλήνων στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως η ελληνική πολιτεία, λόγω της αδυναμίας της να εξυγιάνει την οικονομία της χώρας και να δημιουργήσει ένα εύρωστο και αναπτυσσόμενο οικονομικό περιβάλλον για τους πολίτες της, αφενός με τη θέσπιση φοροεισπρακτικών μέτρων και αφετέρου με τη μη θέσπιση και μη εφαρμογή μέτρων που επιβάλλεται να ληφθούν, δημιουργεί μια στρατιά ανέργων και εξαθλιωμένων οικονομικά πολιτών, για να τους «φροντίσει» εκ των υστέρων με ένα υποτυπώδες κράτος πρόνοιας με τη μορφή επιδομάτων, που αφενός πλήττουν την αξιοπρέπεια των πολιτών και αφετέρου δεν οδηγούν σε λύση του προβλήματος.

*Ο κ. Μιχάλης Πόλυγγερ είναι οικονομολόγος, Γενικός Διευθυντής και Επίτιμος Πρόεδρος του Λ.Σ.Α. Η κ. Χριστίνα Κολίντζα είναι φοροτεχνικός.

Πηγή: euro2day.gr

Εγγραφείτε στο newsletter του
Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών