Skip to main content

Λ.Σ.Α.: Η Ελλάδα απαξιώνει δημόσια περιουσία και διώχνει επενδύσεις

Λ.Σ.Α.-euro2day

Η κυβέρνηση μπορεί να δηλώνει πρόθυμη να στηρίξει επενδύσεις και δημιουργικές προτάσεις αλλά από την άλλη, κάνει ότι μπορεί για να τις απωθήσει. Οι εμμονές, η αναξιοπιστία και τα λάθη. Τι δείχνουν οι περιπτώσεις ΟΛΠ και Σκουριών.

Μια από τις πιο δημοφιλής και ειπωμένη λέξη των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών, είναι η λέξη «ΕΠΕΝΔΥΣΗ». Πολλοί τόνοι μελανιών έχουν αναλωθεί και αμέτρητες συζητήσεις έχουν γίνει για τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να επιτελέσουν οι επενδύσεις στην ανάπτυξη της Χώρας μας και στην επίτευξη του στόχου της μείωσης του κρατικού μας χρέους. Έχει αρθρωθεί από πολλούς με όλες τις δυνατές εκφάνσεις και ερμηνείες που θα μπορούσαν να της δώσουν.

Χρησιμοποιείται η λέξη «επένδυση» και από όλους αυτούς που αναζητούν την χαμηλή φορολογία και τη διευκόλυνση των διαδικαστικών σταδίων, την αναστροφή του αποεπενδυτικού κλίματος, αλλά και από αυτούς που προτάσσουν τις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίοι όμως, με μεθοδικότητα και σκοπιμότητα αναβάλλουν συνεχώς επιχειρηματικά πλάνα.

Η Κυβέρνηση μπορεί να δηλώνει πρόθυμη να στηρίξει επενδύσεις και δημιουργικές προτάσεις αλλά κάνει ότι μπορεί για να τις απωθήσει. Παραμένει εγκλωβισμένη σε ταξικές ιδεοληψίες, συντεχνίες και πελατειακές χάρες.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται δυο πρόσφατα παραδείγματα:

• Η στρατηγική μεθόδευση της εκμετάλλευσης του λιμανιού του Πειραιά είναι, δυστυχώς, ένα χαρακτηριστικό δείγμα αυτού του εγκλωβισμού και της απαξίωσης της Δημόσιας περιουσίας. Το λιμάνι του Πειραιά είναι ένα λιμάνι στρατηγικής γεωγραφικής θέσης, που τόσα πολλά έχουν λεχθεί για την διεθνοποίησή του. Στον πρόσφατο διαγωνισμό η COSCO βρέθηκε να είναι η μόνη ενδιαφερόμενη και μάλιστα με ένα εξαιρετικά χαμηλό τίμημα, πολύ μικρότερο από αυτό που αναμενόταν.

Μετά από την νέα βελτιωμένη προσφορά που έκανε η COSCO στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 369 εκατομμυρίων ευρώ, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα αποδέχθηκε την πρόταση.

Η προσφορά της Cosco αφορά στο 67% των μετοχών του οργανισμού που διαχειρίζεται το λιμάνι του Πειραιά. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια. Η Cosco θα καταβάλει την αρχή 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και θα καταστεί μέτοχος 51% του ΟΛΠ ΟΛΠ -4,00%. Εντός πέντε ετών κι εφόσον έχει εκπληρώσει ορισμένους όρους που περιγράφονται στη Συμφωνία Αγοράς Μετοχών- συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης των υποχρεωτικών επενδύσεων- η Cosco θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της στον ΟΛΠ ΟΛΠ -4,00% από 51% σε 67%.

Δεν είναι αποδεκτό ένα Δημόσιο περιουσιακό στοιχείο που πριν από λίγα χρόνια είχε πολλαπλάσια αξία να απαξιώνεται και αυτή η τη στιγμή να πωλείται έναντι τόσο χαμηλού τιμήματος.

Κι αυτό φυσικά συμβαίνει γιατί χρόνια τώρα οι κυβερνητικοί ιθύνοντες έχουν καταφέρει να απαξιώσουν μεταξύ άλλων και την Δημόσια Περιουσία.

• Το πολυσυζητημένο θέμα των Σκουριών αντικατοπτρίζει τις κυβερνητικές εμμονές και ιδεοληψίες. Ενδεχομένως η συνεργασία εταιρείας και Κράτους, έτσι ώστε να τεθούν και να ληφθούν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών, να είχε μεγαλύτερο όφελος για την Χώρας μας από την υιοθέτηση της πολιτικής της απομάκρυνσης της επένδυσης εκατοντάδων εκατομμυρίων. Η είσπραξη φόρων και εισφορών που θα προκύψουν από την δραστηριότητα της εταιρείας και την απασχόληση εργαζομένων σε αυτήν θα επέφερε σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Εναντιθέτως η εμμονή της κυβέρνησης για την διακοπή της δραστηριότητας της εταιρείας εκμετάλλευσης Χρυσού στις Σκουριές παρά τη δικαίωσή της από το ΣτΕ κι ενώ η εν λόγω εταιρεία έχει πάρει άδειες και εγκρίσεις από Δημόσιες Υπηρεσίες καθιστά τη Χώρα μας αναξιόπιστη και μη επιλέξιμη για επενδύσεις από στρατηγικούς επενδυτές. Το κράτος είναι ένα και θα πρέπει να λειτουργεί με συνέπεια και προς όφελος των πολιτών του. Οι Δημόσιες Υπηρεσίες θα πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια και να είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους ως συγκοινωνούντα δοχεία. Κι όχι οι αποφάσεις μιας υπηρεσίας να αναιρούν τις αποφάσεις μιας άλλης. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας του Δημόσιου Τομέα καθιστά τη Χώρα μας αναξιόπιστη.

Το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον , το ασταθές πολιτικό κλίμα, η μαζική αποχώρηση από τη Χώρα μας των ελληνικών κι όχι μόνον επιχειρήσεων, η έωλη αξιολόγηση της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η απειλή μιας νέας υπερφορολόγησης έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην απαξίωση της Χώρας μας και κατά συνέπεια και την οικονομική απαξίωση της δημόσιας περιουσίας

Κι ενώ η χώρα μας έχει αυτή την αντιμετώπιση οι γειτονικές χώρες προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια δίνοντας κίνητρα στους επιχειρηματίες, με χαμηλό συντελεστή φορολόγησης, με ευνοϊκά ποσοστά εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, με συμβάσεις ενοικίασης δημόσιων κτιρίων για εγκατάσταση εταιρειών με πολύ μικρό μηνιαίο τίμημα για 5 ή 10 χρόνια, με bonus για τις επιχειρήσεις που παρακινούν κι άλλες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν σε αυτές τις χώρες κ.λ.π.

Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο χρόνου θα πρέπει άμεσα να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτή η Χώρα να κερδίσει την εμπιστοσύνη πρωτίστως των Ελλήνων και μετέπειτα όλων των υπολοίπων.

* Η Μαρίνα Πολίτου είναι οικονομολόγος, Γ.Γ. Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών

Εγγραφείτε στο newsletter του
Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών