Εργόσημο κατά της «μαύρης» εργασίας
Την επέκταση της ασφάλισης με εργόσημο στους απασχολούμενους φοιτητές, στους σπουδαστές, στους «μαθητευόμενους» και στους απασχολούμενους σε κλάδους που στατιστικά παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας
(όπως στον επισιτισμό) ή παρέχουν υπηρεσίες μισθωτής εργασίας και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, προωθούν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και η διοίκηση του ΙΚΑ.
Τη διεύρυνση της χρήσης του εργόσημου με την ταυτόχρονη, όμως, αναπροσαρμογή του ισχύοντος σήμερα χαμηλού ασφαλίστρου του κουπονιού εργασίας (20% έναντι 40% - 45%) προβλέπει σχέδιο που επεξεργάζονται ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης και ο διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλος. Ο διοικητής του ΙΚΑ, επιβεβαιώνοντας στην «Η» τις συζητήσεις οι οποίες ήδη γίνονται, εκτιμά ότι το μέτρο θα συμβάλει στη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης τουλάχιστον κατά 100.000 άτομα (θα αποκτήσουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικα δικαιώματα), θα περιορίσει την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή (πάνω από 6 δισ. ευρώ το χρόνο) και θα αυξήσει τα έσοδα του ΙΚΑ που «πιέζονται» από την ύφεση, την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση του ύψους των ασφαλιζόμενων αποδοχών.
4 νέες κατηγορίες
Το «νέο εργόσημο» υπολογίζεται ότι θα θεσμοθετηθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο (έτσι ώστε να ισχύσει πριν από το τέλος του χρόνου) και θα μπορεί να χρησιμοποιείται:
1. Στον τομέα του επισιτισμού (εστιατόρια, καφέ μπαρ κ.ά.) όπου οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΙΚΑ, του ΣΕΠΕ και του ΣΔΟΕ καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά ανασφάλιστης - μαύρης εργασίας. Οχι μόνον στις τουριστικές περιοχές, αλλά και στα αστικά κέντρα ιδιαίτερα τις Παρασκευές, τα Σάββατα και τις Κυριακές (ημέρες κατά τις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη «κίνηση»).
2. Για την εργασία φοιτητών και σπουδαστών ηλικίας έως 24 ετών οι οποίοι απασχολούνται περιστασιακά ή για μικρά χρονικά διαστήματα σε έναν ή και σε περισσότερους εργοδότες συνήθως χωρίς καμία ασφάλιση.
3. Κατά τη δοκιμαστική περίοδο απασχόλησης νεοπροσλαμβανομένων και έως έξι μήνες (ή ένα χρόνο, σύμφωνα με άλλη εισήγηση καθώς για διάστημα ενός έτους δεν οφείλεται ούτε αποζημίωση με βάση το νέο νομοθετικό καθεστώς) σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 άτομα.
4. Σε ομάδες απασχολουμένων που ασφαλίζονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών (π.χ κινητά συνεργεία τηλεόρασης κ.ά.)
Οn line
Η αλλαγή του καθεστώτος ασφάλισης με το εργόσημο θα συνδυαστεί με τη σχεδιαζόμενη - υπό την εποπτεία του ΔΝΤ και του Χ. Ράιχενμπαχ, με τους οποίους συνεργάζεται στενά το υπουργείο - λειτουργική αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της καταβολής των εισφορών και των οφειλών που έχει το ΙΚΑ. Οι ξένοι εμπειρογνώμονες έχουν προτείνει την είσπραξη μέσω του ΙΚΑ ακόμη και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, κάτι που υποστηρίζει και ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Κοκκόρης υπογραμμίζοντας την ανάγκη συντονισμού και αξιοποίησης των «ίδιων» δυνάμεων για την καλύτερη εξασφάλιση των εσόδων των Ταμείων στην τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία.
Υπουργική απόφαση
Το πρώτο βήμα για την επέκταση της χρήσης του εργόσημου, ως ευέλικτου και αντιγραφειοκρατικού μέσου για την ασφάλιση, θα κάνει ο υπουργός Ι. Βρούτσης με την έκδοση υπουργικής απόφασης ίσως και μέσα στην εβδομάδα δίνοντας το σήμα για την επίσπευση της διαδικασίας εφαρμογής του μέτρου κατά προτεραιότητα στις «νησίδες έντονης εισφοροδιαφυγής».
Πηγή: Ημερησία